Птиците линеят веднъж годишно


Птиците линеят веднъж годишно
04 Октомври 2016, Вторник


В момента масово хвъркатите сменят перата си

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Всяка  година, обикновено  към края на лятото или в ранна есен, при гълъбите от  март до октомври, перата на птиците опадват, а на тяхно място се появява нова „премяна“.  Тази подмяна на оперението става бавно, постепенно и трае няколко седмици до месец. На мястото на опадалите стари пера се появяват нови, така че не се стига до пълно оголване на кожата на птиците. 

Автомобилните гуми се сменят два пъти годишно, докато птиците са по-прагматични и подменят одеждите си само един път през годината. Приликата е в това, че промените стават винаги в преходните сезони.

В момента в цялата страна върви подмяната на  перушината на всички пернати. През това време, ако птиците не са гледани и хранени добре, те се намират в състояние на явен дискомфорт, леко неразположение, отпадналост, намалена носливост, което бързо се забелязва от стопаните и най-вече през този тежък период организмът им е особено чувствителен и предразположен към простуда и други външни въздействия.

Може да се случи опадване на перата изведнъж, така че птиците да останат за известно време почти голи – тогава рискът за тяхното здраве е още по-висок. В други случаи подмяната е много бавна или закъснява (при диария, лошо хранене, заболявания и други фактори). В такива случаи се натрупват няколко стресови ситуации накуп – линеене плюс други неблагоприятни въздействия, което утежнява статуса на хвъркатите същества. 

Когато птиците са нападнати от паразити (кокошинки, капуши, глисти и др.), перата може да опадат и извън обичайното време на физиологичната смяна. Във всички случаи стопаните ще забележат и многото разхвърляни пера в кокошарниците и дворчетата, както и бели малки люспички, изглеждащи като гигантски пърхот по пода в помещенията.

Линеенето не бива да се смесва с т.нар. „бавно оперяване“, което се среща при 4-6-седмични пилета и има наследствен характер.

Докато при кокошките физиологичната смяна на перата се проявява с неразположение, отпадналост, намаляване на яйценосенето и др., при пуйчетата тя протича като истинско линеене и се проявява през втория месец от излюпването с много типични червени изпъкнали петна по кожата на главата и шията (т.нар. „червена криза“), отслабване и намален имунитет. В този критичен период пуйчетата са най-чувствителни към ентерохепатит и някои паразитни заболявания (хелминтози – като глисти например).

Към линеещите птици стопаните трябва да полагат по-големи грижи, свързани с осигуряване на топли и сухи помещения и да се хранят с пълноценна, богата на белтъчини  храна. Полагането на допълнителни грижи е сигурна предпоставка за правилното развитие и смяна на перата.

Добре е да се знае, че по време на линеенето кокошките само за два – два и половина месеца загубват около 120-140 г пера, които са много богати на аминокиселината цистеин, съдържаща голямо количество азот и сяра. Това е причината през този период в хранителната дажба да се увеличат белтъчините с 30-40%. Допълнително е добре да се дават и минерални добавки  като дикалциев фосфат – по 0,5 – 1 г. на ден, костно  или рибено брашно, както и сяра – 0,25-0,5 г дневно.

Удачно е използването на препарати като: Amprosol,  Vitamino, Calgophos, Medistres, Promotor, Hydro AD3E, Кокомин и др. По принцип всички комбинирани витаминно-минерални препарати, още по-добре ако имат в състава си и протеини, ще бъдат от полза за пернатите в този тежък за тях период. Използването на такива медикаменти ще скъси периода на линеенето и птиците и ще спомогне този преход да протече по-леко и без сътресения.

Пуйчетата изискват още по-специални грижи. За да се ограничат лошите последствия от „червената  криза“ при тях, трябва да се вземат мерки за възбуждане апетита на малките пернати. За целта може да се дава отвара от пелин или други горчиви билки и субстанции, които водят до подобряването му.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки