Любопитно! Октомври е месец на пицата


Любопитно! Октомври е месец на пицата
03 Октомври 2016, Понеделник


Какво не знаем за култовото италианко блюдо, превзело целия свят

Автор: Дина Харизанова

През 1987 г. октомври е обявен в САЩ за  месец на пицата. Лека-полека той започва да се отбелязва и в целия свят.

На традиционното и най-популярно италианско блюдо е посветен и Ден на пицата, който се чества в бразилския град Сан Пауло, където тя се смята едва ли не за национално ястие. Смята се, че пицата е пренесена в Бразилия през ХІХ в. от италиански имигранти, които откриват там и първите пицарии.

Международен ден на пицата се отбелязва пък на 9 февруари. А от 9 до 19 септември в Неапол се провежда популярният фестивал Pizzafest, който се явява и едно от най-ярките събития в календара на цяла Италия. В рамките на това събитие има много състезания за приготвянето на „правилна“ италианска пица, а посетителите могат да научат различни рецепти за култовото кулинарно изкушение.

В Италия има и професионален празник на пицарите – нарича се пицайоло. Той се отбелязва на 25 октомври. В този ден в цялата страна може да се опитат истински шедьоври на кулинарното изкуство на местните пицайоло. И дори не срещу пари, ами като се вземе участие в най-разнообразни представления, конкурси и състезания.

Ето и още нямолко по-неизвестни факти за пицата:

В САЩ ежегодно се продават приблизително по 3 милиарда пици плюс един милиард замразени полуфабрикати. Пицариите там съставляват 17 процента от всички ресторанти.

Апропо, първата пицария е открита в Неапол през 1738 г. и се е наричала „Антика“.

Съгласно Книгата на Гинес рекордът по приготвянето на най-голямата кръгла пица е поставен в супермаркет в южноафриканския град Норвуда през 1990 г. Гигантското пицище тежало 12 193,92 кг и в него били вложени приблизително 4500 кг брашно, 1800 кг сирене и е полято с близо един тон сосове. Диаметърът му надхвърлял 37 м.

Любителите на статистиката са изчислили, че най-много пици се поръчват в дните около финалите на различни спортни състезания, Нова година, Хелоуин и Деня на независимостта – става дума за САЩ, разбира се.

У нас по мачовете се люпят семки или се пие бира, най-много някоя шопска салатка с ракийка за разнообрази това меню, а по другите празници се набляга на кебапчетата и пържолите. Но откакто дюнер икономиката превзе всеки ъгъл, добър оборот правят и предлаганите най-вече от араби пици на парче.

За финал – една идея за хибридна пица с хот-дог.

Просто увийте парчета кремвирши с част от тестото и ги подредете в околовръст на пицата. Не само е ефектно, но и вкусно!


Пица с хот-дог, защо не


0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки