Ще хлопнат ли завинаги вратите на метеостанцията на връх Мусала


Ще хлопнат ли завинаги вратите на метеостанцията на връх Мусала
Снимка: Фейсбук
03 Октомври 2016, Понеделник




Автор: Диана Славчева

Октомври се оказва съдбовен месец за метеорологичната станция на най-високия връх на Балканския полуостров – Мусала. Тя е открита официално на 2 октомври 1932 г. и оттогава цели 84 години в нея без прекъсване работят няколко поколения български метеоролози. На всеки 3 часа те предават данни от първенеца, извисяващ се на 2925,4 м надморска височина.

И така до 1 октомври тази година, когато метеорологичните измервания там се прекратяват! Засега – за неопределено време. Това гласи заповедта на директора на Националния институт по метрология и хидрология (НИМХ) при БАН, с която метеостанцията затваря врати.

Това стана броени дни след като на 20 септември под върха нелепо загина 55-годишният метеолоролог Огнян Филимонов от Долна баня, който от 20 години работи в станцията на Мусала. След като подал подал необходимите данни, той излязъл да се разходи из околността и се подхлъзнал откъм страната на Леденото езеро. Падането от високото се оказало фатално.

След нещастния случай ръководството на НИМХ при БАН взима административно решение за консервиране на звеното, което на практика означава ликвидирането му.

„Не смятам, че трагичният инцидент с колегата и мой личен приятел Огнян Филимонов и фактът, че няма подготвени хора са причината за „консервирането“ на стацията“ - изрази мнението си в своята „Фейсбук“ страница синоптикът Красимир Стоев.

Не за първи път учени и тесни специалисти са изправени на ръба на оцеляването си. Дълго време астрономическата обсерватория на връх Рожен ту спираше поради липсата на пари, ту започваше отново да работи. Силно възмущение сред обществеността предизвикаха разкритията, че младите астрономи с висока компютърна грамотност и владеещи по два чужди езика биват назначавани там със заплата от 384 лева.

Апропо, персоналът в метеостанцията на Мусала също работи срещу минимални заплати.

В момента, слава Богу, обсерваторията в Рожен продължава да функционира и дори само след броени дни – от 5 до 13 октомври ще е домакин на Международната олимпиада по астрономия за ученици.

Нашата страна участва в престижното състезание от 1998 г., като досега нашите ученици са спечелили 14 златни, 25 сребърни и 37 бронзови медала. Над половината от тези призьори са продължили образованието си в най-престижните западни университети като Харвард, MIT, Кеймбридж и Оксфорд.

Да се надяваме, че ръководството на НИМХ при БАН ще намери сили и възможности да спаси от унищожение знаковата метеорологична станция на Мусала. Защото тя не е някаква туристическа атракция, а наистина важен и необходим обект от национално значение.



1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
BALGARIN
03.10.2016 10:59:11
0
0
TAKIVA OBEKTI SA VAZNI NE SAMO ZA RAZVITIETO NA NAUKATA,AMI I ZA NACIONALNATA SIGURNOST!
ZAKRIVANETO GOVORI ZA NEVEZESTVO I LIPSA NA PROFESIONALIZAM.A INCIDENTI MOGAT DA SE SLU4AT
NA VSEKI I NA VSI4KI RABOTNI MESTA!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки