И незрящите ще могат вече да „разглеждат“ изложби


И незрящите ще могат вече да „разглеждат“ изложби
02 Октомври 2016, Неделя




Автор: Десант

Българският Лувър, както е популярен „Квадрат 500“, подготвя откриването на 13 октомври на нова изложбена зала. Тя ще се нарича „Докосни галерията“ и е направена специално за хора с нарушено зрение.

В нея ще бъдат представени художествени творби на именити български художници от постоянната експозиция на „Квадрат 500”, адаптирани на тактилни графики с аудио описания на български и английски език. Сред тях ще може да се „видят“ „Автопортрет“ на Захари Зограф, „Жътва в Чепинско“ на Иван Ангелов, „Река Ерма край Трън“ на Никола Петров, както и прочутата „Ръченица“ на Иван Мърквичка.

Редом с тези платна ще бъдат изложени и четири творби на български скулптори, които също са адаптирани за възприемане от незрящи чрез докосване – „В отпуск“ на Ангел Спасов, „Майка с дете“ на Кирил Шиваров, „Дух и материя“ на Андрей Николов, а също и „Майка“ на Иван Лазаров.

„За нас беше изключително важно да намерим адекватната форма и да се опитаме да приобщим незрящите към визуалните изкуства. Чрез тези тактилни карти им предоставяме възможността да „усетят” картините”, разказва за проекта изкуствоведът Слава Иванова, директор на Националната ни галерия.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки