Родственик на автора на „Велик е нашият войник“ донася в България първата китара и бялото сладко


Родственик на автора на „Велик е нашият войник“ донася в България първата китара и бялото сладко
Йонко Шекерджиев
01 Октомври 2016, Събота




Автор: Диана Славчева

Тази година се навършват 130 години от смъртта на габровеца Йонко Шекерджиев. Името му е малко известно на широката публика, но той остава в историята като първия шекерджия в Габрово.

Роденият през 1847 г. любознателен българин учи сладкарство в Букурещ и оттам донася у нас бялото сладко и... първата китара.

Очевидно музиката е била здраво заложена в гените на неговата фамилия, тъй като виден негов родственик е Михаил Шекерджиев – авторът на музиката на марша „Велик е нашият войник“.

Той пък е завършил Духовната семинария, където учи цигулка, а преподавател по хорово дирижиране му е лично проф. Добри Христов. По-късно той прави кариера на цигулар в оркестъра на Свободния театър, театър “Ренесанс”, в Гвардейския оркестър и в оркестъра на Българската оперна дружба и други формации.

Майсторството си в опъването на лъка продължава да усъвършества като студент в Мюнхенската консерватория при Ф. Бербер.  Автор е на над 60 хорови, масови и детски песни; малки пиеси за цигулка; обработки на народни песни, школи за китара и др.

Неговата сестра – Мария (Марта) Колева Шекерджиева, също се изявява на музикалната сцена като една от най-талантливите солистки в габровските хорове през първата половина на ХХ век. Тя е и активен деец на Женското благотворително дружество „'Майчина грижа'' и на Българския Червен кръст.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки