„Владишката тетрадка” и ужасите след Априлското въстание


„Владишката тетрадка” и ужасите след Априлското въстание
По време на представянето Свилен Мишляков разказа как „Владишката тетрадка” е попаднала в семейството му, след което дари ценната придобивка на музея.
01 Октомври 2016, Събота


След дълго чакане, една невероятна книга вече е на книжния пазар. За първи път тя бе представена в Панагюрище


Вече е факт една дългоочаквана книга. Първоначално тя беше известна като „Владишката тетрадка“, но днес авторитетно звучи „Ужасите в Пловдивския и Пазарджишкия край след Априлското въстание от 1876 г.“.

Книгата беше представена за първи път в Исторически музей в Панагюрище.

За нея разказаха проф. Пламен Павлов и екипът, участвал в подготовката ѝ, сред които са имената на доц. д-р Атанас Шопов, Свилен Мишляков и доц. д-р Милен Куманов.

По време на представянето Свилен Мишляков разказа как „Владишката тетрадка” е попаднала в семейството му, след което дари ценната придобивка на музея.

Книгата „Ужасите в Пловдивския и Пазарджишкия край след Априлското въстание от 1876 г.“ е едно ново свидетелство за събитията по време и след Априлското въстание през 1876 г., за кланетата и безчинствата, извършени от турския башибозук.

Тези драматични и жестоки разкази за събитията от май до септември 1876 година – дните на потушаването на Априлското въстание, са събрани в писма от Пловдивската митрополия до Българската екзархия в Цариград.

Информацията идва чрез докладите на свещеници от Пловдивско и Пазарджишко и е оформяна първоначално от митрополит Панарет. След като той е принуден да избяга в Цариград заради подозрение, че е един от подбудителите на въстанието, мястото му на летописец заема неговият заместник епископ Гервасий Левкийски. Адресатът е екзарх Антим Първи.

Издаването на сборника е финансирано по проект „Панагюрище – духовност и творчество в едно“ за 2016 година.
Източник: Време 2001


В категории: Възраждане , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки