Кули и крепостни стени смайват археолозите край Русокастро


Кули и крепостни стени смайват археолозите край Русокастро
30 Септември 2016, Петък




Автор: Яна Славянска

До края на октомври ще продължат разкопките на легендарната крепост Русокастро край едноименното село, намиращо се недалеч от Бургас. Неотдавна там бе разкрит изцяло запазен средновековен калдъръм, по който е минавал българският владетел Иван Александър, а вероятно и други важни исторически личности, свързани с разигралите се тук преди седем века драматични събития.

Припомняме, че именно край Русокрастро се състои последното победоносно сражение на българската армия срещу византийската войска.

Откритията край запазените руини на укреплението следват едно след друго. Преди дни екипът от археолози, ръководен от директора на РИМ-Бургас Милен Николов, попадна на нова кула, която фланкира от юг входа към крепостта. Специалистите условно са я обозначили с номер 2.

Разкрита е и нова добре запазена втора западна крепостна стена с още един вход откъм север.

Продължават проучванията и на средновековния път – вече извън твърдината, където той продължава в северна посока в подножието на западната крепостна стена.

Проучванията се финансират от Община Камено, на чиято територия се намират старините, както и от Министерството на културата. Предвижда догодина да се извърши консервация и експониране на разкритите структури. Така върху културно-историческата карта на България ще „възкръсне“ величественият силует на „най-големия и сложен замък по българските земи“, както охарактеризира руините историкът Божидар Димитров.

По данни на археолога Милен Николов крепостта Русокастро обхваща площ от 51 дка, а замъкът е бил разположен върху 2,5 дка, т.е. става въпрос за един грандиозен средновековен комплекс.

Укреплението се извисява върху монументален каменист хълм насред един от най-важните пътища в Североизточна Тракия, който е свързвал източните старопланински проходи и Северното Черноморие с друмищата, водещи към Босфора и Константинопол.


По всичко личи, че Русокастро е била много импозантна крепост Една от запазените кули на укреплението Въздушна снимка на част от укреплението

В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки