Българи от Украйна или от Каспичан – кои са по-големите зевзеци?


Българи от Украйна или от Каспичан – кои са по-големите зевзеци?
30 Септември 2016, Петък




Автор: Десант

Шестото издание на Международния фестивал "Майстори на шеговития къс разказ ЗЕВЗЕК `2016"отново ще даде поле за изява на майстори на словото с български корени.

От 30 септември до 2 октомври в Каспичан ще падне голям смях, обещават организаторите от Община Каспичан, Народно читалище ”Пробуда 1928”, със съдействието на „Асоциация на българите по света“ и Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

Мероприятието се провежда под патронажа на Министерството на Културата.

Идеята за организирането на форума е на българския актьор Любен Чаталов. Изпълненията са индивидуални, в свободна форма и с неограничени сценични изразни средства. Представянето има конкурсен характер и се гледа и оценява от жури, което ще се председателства от актрисата Мария Статулова.

До 2014 г. фестивалът се провеждаше само на национално ниво. През 2015 г. бяха поканени участници от българската общност в Украйна и Молдова, благодарение на което мероприятието придоби международен облик.

Участниците от Украйна ще бъдат представени от Петър Дудуш, Иван Дан, Виталий Зеленков, Владимир Телпис и Петър Добрев.

„Една от мисиите на нашата организация е изграждане на мостове между Украйна и България. От 2007 г. постоянно разширяваме нашите връзки с прародината ни чрез образование, култура и спорт. Не само участието в международни мероприятия са показател на нашата дейност, но и наградите, с които се връщат нашите представители са индикатор на правилната посока.

Благодарение на състезанието по хумор КВН и Одеския български драматичен театър към Конгреса на българите в Украйна, ние преоткрихме големи таланти сред българските младежи в Бесарабия“, казва Юрий Граматик, който е президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

Форумът тази година се провежда в памет на незабравимия български комедиен актьор Никола Анастасов.

Източник: Пресцентър на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки