Оригинално знаме от Априлското въстание влезе в музей


Оригинално знаме от Априлското въстание влезе в музей
Снимка: НВИМ
29 Септември 2016, Четвъртък




Автор: Десант

На церемония в Черни Вит местните жители дариха в четвъртък, 29 септември, оригинално знаме от Априлското въстание на Националния военноисторически музей (НВИМ). Председателят на черновитското читалище „Христо Смирненски – 1925 г.“ Илиян Христов заяви, че това решение е взето, за да може светинята да се съхрани и да я видят повече хора – по думите му, „дори внуците на нашите правнуци“.

Пряпорецът е пазен в селото цели 140 години и сега той ще заеме достойно място в една от най-богатите колекции на музея – „Знамена“.

„Не всеки ден един директор на музей получава оригинал и то символ на саможертвата на участниците в Априлската епопея, осветили пътя към свободата“ – изтъкна шефката на институцията доц. Соня Пенкова, който  връчи дарителски знак и свидетелство на читалището, като и почетен знак на кмета на с. Черни Вит.

Освен това, в знак на благодарност за полаганите през годините грижи за светинята,от името на Българската федерация на любителите на историческото оръжие НВИМ връчи на селото бюст на Георги Бенковски, дело на скулптора Делчо Пъков.

Предводителят на Хвърковатата чета има безспорно голяма роля за създаването на 12-те знамена, едно от които бе предадено на военноисторическия музей. То е обозначено като номер 9 и е ушито от жените от някогашното девическо дружество „Китка“, а е изрисувано от Иван Папазов Зографина.

С него „априлските“ знамена, които се съхраняват в НВИМ, стават три – трето, осмо и девето. За останалите – първо, второ, пето, седмо, десето и единадесето, все още не се знае дали са оцелели през годините. Затова и специалистите от музея използват случая да апелират към всеки, който има информация за байраците, да я сподели с тях.

Новодареното знаме ще бъде изложено в музейните витрини от 20 септември до 2 октомври включително, където всеки ще може да го види.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки