Пълен смях! 14 кръгли маси и една конференция за контрол върху популацията на комарите


Пълен смях! 14 кръгли маси и една конференция за контрол върху популацията на комарите
И сега се харчат пари за пръскане срещу досадните инсекти, които се "изпаряват" без ефект
29 Септември 2016, Четвъртък


Нов европроект за милион и половина евро ще спасява русенци от кръвосмучещите насекоми

Автор: Яна Славянска

Летописът на демократичния преход у нас започва с мирния протест в Русе, състоял се на 28 септември 1988 г., когато стотици русенци излязоха в центъра с искания за чист въздух. Тогава дунавският град редовно осъмваше мощно обгазяван от един завод на румънския бряг в Гюргево.

Та така от задушливата миризма на хлор тръгна и демокрацията в нашата страна. Интересно е на какво ще бъде поставено поредното начало в Русе, който отново е изправен пред екологична катастрофа. Този път опасността идва във вид на вездесъщите комари, които от години тормозят всяко лято местното население и гостите на града.

Легендарна е битката с кръвосмучещите двукрили насекоми. Русенското гражданство отдавна трупа недоволство от ниската ефективност на борбата с досадните инсекти, което застрашително нараства с всяка изминала година и като нищо може в един момент да освободи духа от бутилката и да се започнат масови народни демонстрации.

Русенци са катеорични, че общинарите само имитират дейност, че се дават пари за пръскане против комарите, без да има видим резултат от тази дейност и пр.

Но вече може да бъдат спокойни. В началото на февруари тази година е даден стартът на двегодишен трансграничен европроект, който би трябвало да тури край на мъките им. Целта му е да се разработи „нов интегриран механизъм на контрол върху популацията на насекомите“, както и „стратегия за съвместно управление на риска“ (?!). При това проектът ще се изпълнява не само в Русе, но и във Велико търново, Плевен, Видин, Враца, Монтана, Силистра и Добрич, както и в румънските градове Гюргево, Мехединц, Кълъраш, Констанца, Долж, Олт и Телеорман.

Проектът с помпозното наименование: „"Разработване и приемане на съвместно институционализирано партньорство за управление на риска от прекомерна популация на насекоми, които засягат общественото здраве и безопасност в рамките на трансграничния регион Румъния-България“, бе представен в четвъртък на нарочна пресконференция в дунавския град.

Та ето как възнамеряват да сторят за прогонването на инсектите неговите бенефициенти от  Асоциацията на дунавските общини „Дунав" и Фондация „Жива природа“ от румънския град Кълъраш.

Съвместното „институционализирано партньорство“ на двете институции по отношение на „управлението на популацията от насекоми“ включва: предварително проучване на риска от увеличаване на популацията на насекомите, изследвания на качеството на съвместното управление на риска, GIS (каквото и да значи това) за контрол върху популацията на насекомите и пр.

А също така организирането на цели 14 кръгли маси – 6 в България и 8 в Румъния, и дори една конференция по въпроса.

Ще бъдат проведени и две социологически изследвания относно „оценката на качеството на управлението на риска от прекомерна популация на насекоми в трансграничния регион“. Както и ще бъдат идентифицирани „рисковите зони“ в региона (които впрочем ги знаят и децата без европрограми и харчене на грешни пари – на всеки е известно къде точно хапят комарите, но нейсе).

Междувременно вече са публикувани 7 обществени поръчки, по две от които вече има сключени договори.

Едната от тях например е за офис оборудване, компютърни работни станции, софтуерни пакети и информационни системи и по-конкретно включва доставката на 2 лаптопа от по 2000 лева без ДДС, две бюра – непременно с офис стол тип „президентски“ за най-много 146 лв. единия; два шкафа с чекмеджета за 293 лева, антивирусен софтуер и пр.

Общата стойност на проекта е близо милион и половина евро, като от българския бюджет трябва да се дадат 125 хиляди евро като национално съфинансиране, докато задължението на румънците е в размер на 50 хиляди евро.

Какво ще се свърши по него ще стане ясно чак в началото на 2018 г. Но неговите бенефициенти се надяват той „да допринесе за цялостното икономическо развитие на трансграничния регион“!

Как ли?! Организаторите поясняват: „Здравето и сигурността на гражданите са ключови предпоставки за икономически растеж, а съвместното партньорство за контрол на популацията на насекоми ще допринесе за ефективен, устойчив и сигурен механизъм за превенция на епидемии и намаляване на риска“.

Да ни е честито новото преброяване на дивите... комари! А и на балъците, които си мислят,  че Европа ни дава пари за нещо смислено. Не беше ли достатъчно да се отпуснат средства за закупуване на ефикасни репеленти, за прочистване на заблатяванията, които  се явяват развъдници на квъросмучещата напаст и прочее по-полезни дейности за справяне с проблема, вместо да се чешат езици по кръгли маси и да се правят нелепи социологически проучвания?!


В категории: Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки