Специалистите предупреждават: И подсладените газирани напитки могат да навредят на зъбите


Специалистите предупреждават: И подсладените газирани напитки могат да навредят на зъбите
29 Септември 2016, Четвъртък




Автор: Десант

Зъбният кариес е едно от най-разпространените съвременни заболявания не само в България, но и по света. От него страдат над 96% от възрастните и до 90% от децата у нас. Според Американската стоматологична асоциация, причинител за появата му е консумацията на храни, съдържащи въглехидрати (особено захар).

Слабо известен факт е, че и подсладените газирани напитки също са опасни за зъбите и могат да създадат предпоставки за увреждането им.

„Захарта в подсладените газирани напитки е сред основните фактори за образуването и развитието на зъбната плака, която причинява кариес – коментира д-р Богомил Стоев, специалист по дентална медицина. – Множество клинични изследвания сочат, че честата консумация на тези напитки може да бъде причина за появата на бели петна по предната повърхност на зъбите. Освен това, подсладените газирани напитки в повечето случаи съдържат и оцветители, които променят цвета на зъбите“ – допълва зъболекарят.

Денталните специалисти съветват да ограничим приема на подсладени газирани напитки, особено при децата и подрастващите. Поради по-слабата минерализация на зъбния емайл при децата, киселинността на тези напитки в комбинация с наличието на захар може да предизвика сериозни увреждания на зъбите.

За да имаме хубава усмивка във всяка възраст, специалистите препоръчват редовна профилактика, ежедневна грижа за зъбите, ограничаване на вредните храни и напитки, както и заместването им с по-здравословни алтернативи.

Вредата за зъбите далеч не е единственият риск, който крият подсладените газирани напитки. Те могат да предизвикат киселинност в организма и да повишат риска от язва на стомаха, както и да повлияят върху секрецията на панкреаса и с това да увеличат вероятността за развитие на диабет.

Ако сте любител на газираното, не е необходимо да се отказвате от него – просто изберете неподсладена газираната вода. Тя е изцяло натурална, а в състава й са включени единствено минерална вода и газировка, без никакви допълнителни консерванти, оцветители или стабилизатори на вкуса. Тя потиска апетита, създава усещане за ситост, носи естествено освежаване и утолява жаждата без никаква вреда за организма.

Освен това, газираната вода не съдържа захар или калории, което я превръща в съюзник на хората, които се грижат за своето здраве и добър външен вид.


В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки