Вадят на тезгяха стария гранит от пл. "Кракра Пернишки"


Вадят на тезгяха стария гранит от пл.
Демонтираните плочи от пернишкия площад ще бъде изтъргуван на Софийската стокова борса
29 Септември 2016, Четвъртък




Автор: Десант

Общинският съвет в Перник реши в четвъртък гранитът от пл. „Кракра Пернишки“ да бъде продаден на Софийската стокова борса. Сесията бе извънредна, а предложението бе направено от пернишката кметица Вяра Церовска.

Дилемата дали старите подменени по европейски проект плочи да се използват за настилки на паркови зони, тротоари и пространства около обществени сгради, или да се извадят на тезгяха за продан датира още отпреди две години. Дори бе инициирано обществено обсъждане по казуса.

Редица кметове на съставните пернишки села също правеха пазарлъци да им дадат от гранита, та да си обновят пространствата около кметствата.

Тъкмо засиленият обществен интерес към съдбата на гранита, както и разходите, които се правят по съхранението му, са мотивирали градоначалничката да внесе докладната си записка. И най-вече неспирните кражби на ценния материал - още при демонтирането му един бивш полицай бе пипнат да пренася с колата си и с камионче откраднати блокчета..

Церовска признава, че са разпратени писма до организации и съюзи, които биха имали интерес към закупуване на част от гранита, но е постъпило искане само от скулптора Емил Попов и то за минимални количества.

В момента гранита от пернишкия площад се съхранява на три места в Перник – в квартал Изток, в Мошино и в местността Максим табан. 

Още през 2014 г. Перник бе наводнен от слухове, че гранитната настилка на площада от 20 000 кв.м е най-голямата далавера на екскметицата Росица Янакиева. Множество перничани бяха убедени, че хубавите плочи са били раздадени на местни величия, за да намерят приложение в частните им имоти.

За да бъде използван вторично обаче, гранитът първо трябва да се обработи, тъй като когато е бил поставян преди повече от 30 години, той е бил захванат здраво в бетона и няма как да остане непокътнат при изваждането си. Но общинарите още при подмяната му изчислиха, че допълнителната му обработка ще коства над 4,5 милиона лева (на колкото са оценени и самите плочи в съвкупност) и затова предпочетоха да го складират, докато се реши какво да се прави с него.

Припомняме, че площадът „Кракра пернишки“ бе обновен по европейска програма, като около 4 млн. лв. Струваше подмяната на старата му гранитна настилка с нови плочи от млян гранит, базалт и диабас, дебели 6 см.

Сделката със софийската стокова борса ще бъде осъществена чрез договор за борсово посредничество с оторизиран брокер, който ще получи комисионна от 1 процент. При евентуални подобрения при продажбата средствата ще бъдат поделени в съотношение 60 процента на 40 процента в полза на Община Перник.

Местните старейшини определиха минимална цена на гранитните плочи в зависимост от размера и дебелината им.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки