В село Векилски няма паметник на Векилски


В село Векилски няма паметник на Векилски
Центърът на тервелското село пустее
29 Септември 2016, Четвъртък




Автор: Десант

Покрай честванията на 100-годишнината от Добруджанската епопея в Добрич бе открит така дългоочакваният паметник на Спасителя на града ген. Иван Колев.

Мемориал на един от най-големите ни пълководци, наричан баща на българската конница, има и в добруджанското село Карапелит, където предвожданият от славния генерал 6-ти конен полк разбива румънските военни части, подкрепяни от руска казашка кавалерия, които охраняват подстъпите към превърнатия в крепост Тутракан.

Малко известно е обаче, че в създаването на първата българска конна батарея активно взема участие и майор Георги Векилски, който става и първи неин командир. Но той все още няма честта да се слави името му така, както заслужава.

Вярно, неговото име носят улици в Добрич и в София – на столичната се намира Софийската окръжна следствена служба. Инициативен комитет подготвя поставянето там на бюст-паметник на героя.

На него е кръстено и тервелското село Векилски, отстоящо само на двадесетина километра североизточно от Карапелит. По-рано то се наричало Печели. По време на Руско-турската война разположените тук турска войска и башибозук го напускат още преди да пристигнат руснаците.

И така населението остава и до ден днешен само българско. Но докато някога то наброявало 1500 човека, сега в него се водят като постоянни жители по-малко от 80 души.

Никъде обаче в населеното място няма паметен знак в чест на майор Векилски – нито в центъра му, в който се виждат само полусрутени сграни, нито в потъналия в треви и бурени селски парк! Местните жители повдигат рамене, ако ги попиташ за видния ни военен деец, та човек остава с впечатлението, че дори не знаят кой е той.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки