А някой кара колело... в Поморие


А някой кара колело... в Поморие
27 Септември 2016, Вторник




Автор: Яна Славянска

На 20 километра от Бургас, както се пееше в един хит от края на миналия век, се намира „едно градче със себе си заето“. По времето, в което Недялко Йорданов пише текста, от който по-късно се ражда незабравимият летен шлагер, там, в Поморие, една скала привличала като сакрален символ младите „влюбени транзитни” – тази, край която прекарвал часове лиричният Пейо Яворов, черпейки вдъхновение от хекзаметъра на морските талази.

Днес Поморие се е окичил с други нови емблеми – сантименталните скулптурни композиции „Момченцето с гроздето“, „Чешмата с пингвина“, „Сърничките“... А отскоро към цялата тази менажерия се присъедини и едно колело.

Арт инсталацията, сътворена от  Красимир Ангелов – Макраса, представлява велосипед с кош върху багажника зад седалката, в който са се наместили два излети от метал паламуда – направо туруци, както на жаргон старите вълци наричат едните екземпляри от култовата риба, самун хляб и шише „Поморийска гроздова“.

Двуколесното возило е „паркирано“ пред входа на местното читалище „Просвета 1888“ и се радва на огромен интерес като реквизит за уникални снимки за спомен от Поморие.

А скалата – вече не е нужно да палим колата, за да отидем до нея. Не защото „мотопедът ни ръждясва“, а защото тя отдавна не е това, което е била по Яворово време. Пък и в близко бъдеще съвсем ще изгуби легендарното си очарование, тъй като в непосредствена близост до нея скоро ще се излеят поредните тонове бетон за изграждането на нов шестетажен хотел!

Както гласи крилатата латинска мъдрост: „Sic transit gloria mundi“. Или изречено на български: „Така отминава световната слава”...



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки