На дъното на Черно море лежат останките на единствената намерена досега венецианска "кръгла галера"


На дъното на Черно море лежат останките на единствената намерена досега венецианска
„Strill explorer“
26 Септември 2016, Понеделник


Най-модерният в света кораб за подводна археология - „Strill explorer“ приключи тазгодишния си изследователски сезон

Автор: Дина Харизанова

На 26 септември 2016 г. най-големият в света и най-модерен кораб за подводна археология – „Strill explorer“, посрещна на палубата си много „цивилни“ посетители.

Корабът е британски, но плава под норвежки флаг. Дълъг е 76 м., а екипажът му е от 70 човека екипаж и проучвателски екип. С него през септември 2016 г. се проведе вторият етап от огромния, петгодишен международен проект за проучване на подводния ландшафт на Черно море. И след добре свършената работа изследователите обявиха в последния понеделник на месеца Ден на отворените врати.

Екипът, заел се с амбициозния проект, се ръководи от проф. Джон Адамс, който оглавява на Центъра за подводна археология към университета в Саутхямптън, Великобритания. Партнират им техни колеги от университета в Кънектикът, САЩ, а от българска страна  - наши учени от Центъра за подводна археология – Созопол и Националния археологически институт с музей към БАН. Привлечени са и специалисти от Института за подводни проучвания в Стокхолм и Гръцкия институт за подводна археология.

Сред българските участници са доц. д-р Крум Бъчваров, д-р Драгомир Гърбов, д-р Найден Прахов, доц. д-р Людмил Вагалински и ръководителят на Центъра за подводна археология – д-р Калин Димитров.

В продължение на над 20 календарни дни „Strill explorer“ е извършил проучване на територия от близо 1000 кв. км. от нос Галата край Варна до пограничното село Резово. Учените се похвалиха, че получените резултати са надминали и най-смелите им очаквания.

Благодарение на изключителната техника, с която специализираният морски съд разполага, са документирани свидетелства за стария ландшафт на днешното дъно на Черно море. С два дълбоководни робота са извършени геофизични проучвания и фотограметрия на редица обекти, както и на стар бряг, който днес морето е погълнало и се намира под вода.

Резултатите се обработват, но изглежда, че преди 18 000 години бреговите очертания на Черно море са били на 100 километра по-навътре от днешната суша. Извършени са и сондажи, ядките от които тепърва ще бъдат изследвани.

Изследователите на борда на „Strill explorer“ са се сдобили с интересни резултати и за много корабокрушения в Черно море. Документирани са например над 20 потънали кораби, някои от които са без аналог в световната подводна археология. Такъв е например морският съд от ХІХ-Х в., на който екипът от учени се натъкнал южно от нос Галата. Той е византийски и е много добре запазен.

Друго важно откритие е на кораб от ХVІІІ-ХІХ в., на който са напълно запазени богато украсеният с изящни дърворезби румпел (кормилото). Но освен тях, напълно запазени се оказват и въжетата от такелажа.

Този факт специалистите обясняват с това, че останките на потъналия морски съд се намират на дълбочина под 150 м., където в Черно море няма кислород и затова всички подобни органични материи сякаш се „консервират“ за вени времена.

И досега при някои потънали кораби са намирани части от въжета, но не и цели елементи от такелажа!

Най-голямото откритие обаче е направено северно от с. Резово. Там е локализиран много ранен кораб от ХІІІ-ХІV в. Това е вероятно генуезки или венециански кораб от типа „кръгла галера". До този момент учените са знаели за този вид само от изворите - запазен екземпляр не съществува никъде в света. Така че намереният в Черно море е единственият подобен намиран досега!

Предвижда се през 2017 г. изследванията на „Strill explorer“ в наши води да продължат.


Един от роботите – част от „научния екипаж“ на кораба, с двама от операторите му Командният център, от който се управляват роботите, както и апаратурата, която е монтирана в корпуса им


0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки