Ограничават движението в Габрово заради честванията на Ран Босилек


Ограничават движението в Габрово заради честванията на Ран Босилек
Снимка: Фейсбус
26 Септември 2016, Понеделник




Автор: Десант

Движението на автомобили в централната градска част на Габрово временно е преустановено. Ограничението засяга ул. "Николаевска", в участъка от църквата „Успение Богородично“ до Горнокрайския мост и ще продължи до 18,00 часа на 26 септември.

Причината е свързана с осъществяването на инициативи по повод честването на 130 години от рождението на Ран Босилек – жива верига за пренасяне на книги (от Интерактивния музей на индустрията до паметника на Ран Босилек) и церемония по откриване на фигурата на четящото дете пред паметника на писателя.

Ран Босилек (истинското му име е Генчо Станчев Негенцов ) е роден на 26 септември 1886 г. в Габрово. В негова честа тази година "Клуб на будителите" във възрожденския град посрещна габровци с люлки в парка и с въпросите "Можете ли да довършите стихотворението "Бяла, спретната къщурка..." и "Можете ли да изпеете "Я кажи ми, облаче ле бяло".

Въпреки че се оказаха малко срамежливи, габровци се изявиха като добри рецитатори и добри певци. Особено децата от училище "Ран Босилек", които днес честват своя патрон. Всички бяха поканени на втория фестивал "Патиланско царство", който ще се проведе на 1 октомври 2016 г., събота, от 11,00 часа в парк "Маркотея".



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки