Паметникът на ген. Колев в Карапелит


Паметникът на ген. Колев в Карапелит
26 Септември 2016, Понеделник




Автор: Десант

В началото на септември се навършиха 100 години от знаковата Карапелитска епопея, довела до освобождението на едноименното добружданско село от румънско владичество.

На 3 септември 1916 г. ІV-та конна бригада от 6-ти конен полк от дивизията на ген. Иван Колев разбива мощната румънска част, в чиято подкрепа се сражава и руска казашка кавалерия. Но устремната атака на българската войска и кавалерия разбива безапелационно противника. Тази победа е съдбовна предпоставка за освобождаване на Тутракан.

Героичната Карапелитска епопея вдъхновява Йордан Йовков за разказа му „Триумф“, в който той вълнуващо описва вдъхновяващия устрем на българите и покрусата на румънците от тежката им загуба. „Конната дивизия настъпваше. Както древните армии имаха след себе си тежко въоръжени хоплити, така и тя имаше своя стабилен център: това бяха спешените ескадрони, картечните взводове, колоездачните роти, конните батареи и малки пехотни отделения“ – пише Йовков в прослава на смелата българска атака.

Инициативен комитет от Карапелит изгражда паметник  в прослава на подвига на генерал Иван Колев в центъра на селото, който е открит на 8 септември 2009 г.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки