Истина е! Заселват с мигранти обезлюдените български селища


Истина е! Заселват с мигранти обезлюдените български селища
Те ще решават демографската криза в България!
25 Септември 2016, Неделя


Преди три месеца правителството привидно се отказа от скандалната си идея, но намери начин все пак да я реализира, като прехвърли горещия картоф на общините

Автор: Светлана Николова

Обезлюдени общини ще участват в проект за трайна интеграция на бежанците у нас. Това обяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова пред БНР.

Все още не е ясно кои ще са първите кметства, включили се в проекта. От сдружението обаче уточняват, че не ставало въпрос за временни лагери и настаняване на големи групи хора, а за възлагане на нови ангажименти на общините при интерес на бежанци за трайно заселване у нас на семеен принцип.

Според Гинка Чавдарова вече имало заявен интерес от страна на населени места, които били с „по-тежки демографски характеристики”. Те ще трябва да уредят и поемат битовото устройване на заселващите се – намиране на подходящи жилища, на детски градини и училища за децата, записване при личен лекар, регистриране в съответните структури на Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане.

„Няма да се отиде към общини с изчерпан капацитет на социалната инфраструктура, а към общини, които вследствие на демографски тенденции разполагат със свободна такава, за да не се почувства местната общност нито ощетена, нито изместена от когото и да е“, заяви Чавдарова. Тя е уверена, че този тип миграция „ще оживи района, ще осигури разнообразие на работна ръка и ще създаде перспектива за обезлюдени райони”.

През 2013 г. еврокомисар Кристалина Георгиева скандализира българската общественост с изявлението си, че мигрантите щели да оправят демографската криза в страната ни.

През юни тази година пък директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров влезе в задочен лют спор със зам.–председателя на Народното събрание Иван Иванов, който се изпусна пред медиите за плановете на правителството да предоставя жилища и помощи за бежанци в най-бедните райони, където останалите българи едва свързват двата края.

Би било национално престъпление срещу общностите ни в чужбина, ако случайно се стигне до там, че заселим мигранти в обезлюдените села, а не помислим за българите в диаспора, каза тогава Божидар Димитров.

"Ние можем, така както правят Румъния и Унгария, да се опрем на нашата огромна исторически формирала се диаспора от три милиона и половина българи във всички съседни държави, които по една хубава случайност, всички са хора, не някакви примитивни аборигени, а идват от държави, където средното образование е задължително, а около 30% са висшисти”, защити тезата си историкът.

Яростното му противопоставяне на тази идея принуди Иванов да се отрече от думите си и малко по-късно да обяви, че е бил неправилно разбран.

Три месеца по-късно обаче се изясни, че линията, начертана от Кристалина Георгиева, все пак се спазва. Само че отговорността в случая няма да е на правителството, което хитро е подхвърлило горещия картоф на общините.



1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
26.09.2016 10:09:08
0
0
O4AKVAM NEPREMENNO VNASJANETO NA ZAKON,DAVASHT PRAVO NA VSI4KI BALGARI RODENI I ZIVEESHTI
IZVAN BALGARIJA NA BALGARSKO GRAZDANSTVO!BEZ NIKAKVI USLOVIJA!S IZKLJU4ENIE NA LITZA S
ANTIBALGARSKI PROJAVI,RABOTESHTI ZA 4UZDI INTERESI!I ZAKON ZA PALNA ZABRANA NA KUPUVANETO
NA ZEMJA/ZEMEDELSKA ILI NE/OT 4UZDENTZI,TAKA KAKTO E V MNOGO,DRUGI STRANI!SGRADI-DA,ZEMJA
-NE!
DA ZIVEE BALGARIJA I BALGARSKIJAT NAROD!PROKJATIE ZA NATZIONALNITE PREDATELI!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки