Добрич отбеляза тържествено своя празник


Добрич отбеляза тържествено своя празник
25 Септември 2016, Неделя




Автор: Десант

Днес Добрич отбеляза своя празник и 76-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България.

Денят започна със заупокойна литургия и военен ритуал с участието на представителни части на Военноморските сили – Варна, който бе проведен във Военно гробище – музей. Над могилите на загиналите за свободата на Южна Добруджа проеча бойна тръба.

Във военното гробище са положени тленните останки на бойци от шест национални армии, воювали и отдали живота си за своята национална кауза, за своята родина. Освен български войници и офицери, тук е вечният дом и на много руснаци, турци, германци, румънци и сърби. Т.е. на това място заедно са поглебани и победители, и победени!

Изнесен бе и празничният концерт „Жарава“ на Представителен духов оркестър на Военноморски сили на Република България с диригент кап. III ранг М. Трифонов.

В центъра на града бе открито изложение-базар на занаятите и изкуствата, превързало се в място за изява на местни и гостуващи автори и творци. Участниците представиха градинска и битова керамика от Троян, авторски сувенири и бижута от естествени материали от София, Балчик и Поморие, картини и икони от Добрич и сувенири от Плевен.

Сред официалните гости на честванията бе и съпредседателят на Патриотичния фронт и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов.

Като празник на града 25 септември се чества от 1990 г., когато официално е отбелязана 50-годишнината от присъединяване на Южна Добруджа към България и с Указ на президента на Република България бе възстановено старото название на града – Добрич, носещ дотогава името на маршал Толбухин.

По силата на Крайовската спогодба на 25 септември 1940 г. градът е освободен от румънска окупация. След почти четвъртвековно румънско владичество Южна Добруджа е върната отново в пределите на Отечеството.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки