Светът или президентът ни губи равновесие


Светът или президентът ни губи равновесие
24 Септември 2016, Събота


Росен Плевнелиев призова пред ООН за специални грижи за... хората с увреждания сред мигрантите  

Автор: Диана Славчева

Едва ли някой е седнал да слуша речта на Росен Плевнелиев от трибуната на ООН, още по-малко да я чете в сайта на президенството. И по-добре, че тя не е нито за слушане, нито за четене.

Че българският държавен глава не е много адекватен, всъщност не е новина. За съжаление, с приближаването на края на кариерата му на  „Дондуков“ 2, той става все по-лабилен във връзката си с действителността и все по-неориентиран в нея.

Може би трябва да потърсим консултация с психолог или психиатър по-скоро, за да ни разясни словата, изтъркулили се от устата на българския президент от височайшата трибуна в Ню Йорк:  „Миграцията следва да се управлява чрез колективни глобални усилия по отговорен начин. Трябва да обърнем специално внимание на защитата на човешките права на мигрантите и бежанците, особено на най-уязвимите – жените, децата и хората с увреждания...

България приветства поставянето на фокуса върху глобалното споделяне на отговорността.  Този изключително важен елемент трябва да ни води в изграждането на партньорства между страните на произход, транзит и дестинация и цялата международна общност“.


Не се наемам да поставям диагноза, макар клиничната картина да е ясна. И малките деца вече знаят, че граничната ни бразда пресичат най-вече млади, здрави и прави млади мъже. Но нашата преродена „пастирка“ бленува някакви си тълпи от жени, деца и – забележете – хора с увреждания! Мигар оградата по границата ни прескачат масово куци и сакати?! Но такъв трогателен алтруизъм струи от словото на държавния ни глава, чак сълзи да ти потекат!

Много се е развълнувал, горкият, та такава абракадабра е изгърлобутал след това, дето човек се чуди и мае за какви партньорства „между страните на произход, транзит и дестинация и цялата международна общност“ бълнува?! Само той си знае!

От речта му пред ООН разбираме обаче, че „България също така работи активно за интегрирането на човешките права на децата във всички големи междуправителствени процеси в ООН“. Тази бръщолевица вероятно иде да рече, че правим нещо велико. Само дето не разбирам точно какво. Нейсе!

Но пък една Плевнелиева фраза направо кърти: „Днес светът изгуби равновесие“! Не че визира земетресението във Вранча – то стана ден-два по-късно (е, планината може да се е разлюляла от речта му, но тук думата имат сеизмолозите). Всъщност самият той стегнато рисува пред слушателите си в ООН картинката на днешния ден: „Националните граници и международните принципи са застрашени. В много региони властват война и терор. Държави и институции се разпадат“...

Дали пък тайно не е бил по-развълнуван от срещата си със семейство Обама, снимката от която едва ли не обиколи света?! Може да са пили с Мишел и Барак по едно за независимостта на България. Той, Плевнелиев, по традиция на този ден никога не е в родината си и все е на работно посещение в САЩ, та е човещина да се е разчувствал по повод празника! Не сме били там, не сме яли, пили и се веселили с него, та да знаем.

Но пък сме наясно, че дори светът наистина да е загубил равновесие, редно е един президент да не го губи!



3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Бай Колю бългрофил
25.09.2016 14:06:03
0
0
От управниите няма българофили.
2
Бай Колю бългрофил
25.09.2016 14:06:01
0
0
От управниите няма българофили.
1
отчЯн българин
25.09.2016 12:46:07
0
0
ЗАЩО НЕ ГО ПУСКАТЕ МОЯ КОМЕНТАР. ОСКАМ ДА СТАНЕМ РУСКА ГУБЕРНИЯ ИЛИ ЩАТ НА САЩ, КТО НЕ МОЖЕМ САМИ ДА СЕ УПРАВЛЯАМЕ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки