БХК на крак срещу премиера заради бежанците


БХК на крак срещу премиера заради бежанците
24 Септември 2016, Събота




Автор: Десант

„Правозащитници и граждани, с правната помощ на Българския хелзинкски комитет (БХК), обжалват постановление на Софийската апелативна прокуратура (САП), с което се потвърждава отказа на Софийската градска прокуратура да образува досъдебно производство срещу министър-председателя Борисов по сигнал на 41 граждани, подкрепени от БХК, за пряко поощряване на „хайките“ за бежанци по границата“ – съобщава в сайта си оглавявана от Красимир Кънев организация.

Сигналът на „възмутените“ шепа граждани бе подаден по повод изявленията на премиера пред журналисти на 10 април т.г., с които той благодари на групата младежи, заловили мигранти, оценявайки техните действия като помощ за „Гранична полиция“ и държавата.

Това обаче се сторило на четиридесетте очевидно неродолюбиви българи като „подбуждане към дискриминация и насилие, основани на народностната и етническата принадлежност на чужденците, търсещи убежище“.

„Наред с това той явно подбужда към престъпление чрез проповед пред множество хора. Престъпленията, към които Борисов подбужда, са употреба на насилие спрямо лица поради тяхната етническа принадлежност и образуване, ръководене и участие в групи, които си поставят за цел или системно допускат такова насилие. Други престъпления, извършвани от хайките, към които премиерът подбужда като публично ги хвали, са участието в тълпи, събрани за нападение на граждани във връзка с националната и етническата им принадлежност, както и принудата над другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, посредством сила или заплашване“ – се жалват от Българския хелзински комитет.

През май Софийската градска прокуратура (СГП) отказа да образува досъдебно производство. Този отказ бе обжалван пред Софийската апелативна прокуратура, която обаче през юли потвърди решението на СГП. Сега от БХК обжалват това пред следващата, последна инстанция – Върховната касационна прокуратура.

Софийските апелативни прокурори са категорични, че Борисов не е имал умисъл да подбужда към дискриминация, насилие или омраза спрямо бежанци, тъй като още на другия ден в страницата си във „Фейсбук“ тутакси обяснил, че думите му не били разбрани правилно.

На чия страна ще застане Върховна касационно прокуратура – на „правозащитниците“ от Български хелзински комитет или на премиера, предстои да разберем. Но ако отсъди, че благодарствените му слова към заловилите нелегално преминали границата ни чужденци е престъпление, то за „подбуждане към дискриминация, насилие или омраза спрямо бежанци“ следва да бъде осъден едва ли не целият български народ (с изключение на „съвестните 41 граждани, подали сигнала и подкрепени от БХК). Че кой ни не е против всеки да влиза в България като у дома си?!



1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
26.09.2016 10:43:39
0
0
,,KRADETZA VIKA-DRAZTE KRADETZA,,!I NE E LI TO4NO,,B.X.K,,TOZI,KOITO,,PODBUZDA I U4ASTVA
V TALPI SABRANI ZA NAPADENIE NA GRAZDANI/BALGARSKITE/ VAV VRAZKA S NATZIONALNATA,RELIGIO
ZNA PRINADLEZNOST I NATZIONALNITE NI GRANITZI!I ZA NAROSHENIE NA DEMOKRATI4NITE NI ZAKONI
I PRINUDA ,,NAD DRUGIKO,DA IZVARSHI,DA PROPUSNE ILI IZTARPI NESHTO PROTIV VOLJATA MU,,-
TOES. NAD VSI4KI NAS
A,KOLKO I KAKVI DANATZI PLASHTA,,B.X.K.,,GODISHNO???I KAKVA LIGITIMNOST IMA DA OPREDELJA
NESHTATA OT NASHIJAT ZIVOT!KOI GI E IZBIRAL I NA KOI IZBORI E GLASUVAL ZA TJAX?KOI GI
FINANSIRA I ZASHTO?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки