Сладкиш с карамелизирани круши и пъпеш


Сладкиш с карамелизирани круши и пъпеш
24 Септември 2016, Събота




Автор: Десант

Продукти:
600 г круши
¼ пъпеш
1 чаша прясно мляко
3-4 лъжици квасена сметана
200 г захар
3 яйза
1 ½ чаша брашно
100 краве масло
Лимонов сок
1 ч.л. ром или плодов ликьор

Начин на приготвяне:
Крушите и пъпешът се обелват и почистват и нарязват на по-едри кубчета. Напръскват се с лимоновия сок и ликьора, разбъркват се добре и се оставят да престоят.

През това време в брашното се добавя маслото и се обърква, така че да се оформят трохи. Чуква се яйцето и се замесва меко тесто, което се увива в домакинско фолио и се оставя в хладилника да се стегне.

Млякото се сгорещява. В отделен съд се карамелизира захарта и към нея внимателно на струйка се прибавя горещото мляко. Трябва да се има предвид, че при тази операция карамелът започва да се надига и отделя мехури, затова е добре съдът да е по-дълбок.

В така приготвената смес се пускат нарязаните плодове и се остава да заври. След това към нея се прибавят разбитите с 2 с.л. брашно останалите 2 яйца, както и сметаната. Котлонът се намая и сместа се бърка, докато започне да се сгъстява.

Когато е готова, се изсипва в подходяща огнеопорна тавичка и се слага да се пече във фурна на 180 градуса за около половин час.

Когато той мине, сладкишът се изважда и отгоре му се настъргва на едро ренде охладеното маслено тесто. Тавата се връща във фурната и се допича още петнадесетина минути, докато тестото стане златисто.

Сладкишът се сервира напълно изстинал, като по желание може да се поръси с пудра захар или кокосови стърготини.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки