Георги Шагунов написва Химна на независимостта още в деня на събитието


Георги Шагунов написва Химна на независимостта още в деня на събитието
23 Септември 2016, Петък


Оркестърът на 24-ти Черноморски пехотен полк веднага разучава нощите и тръгва да свири марша по улиците на Бургас 


Бургазлии може да се гордеят, че композиторът, написал Химна на независимостта – маестро Георги Шагунов, е живял половин век в морския град, коментира в интервю за Радио „Фокус“ историкът от РИМ-Бургас Иванка Делева.

„Маестро Георги Шагунов е роден в Пловдив, но една голяма част от живота си живее и твори в Бургас. Независимостта в Бургас всъщност се отбелязва чрез написаният от него химн на Независимостта още в същия ден, когато се получава телеграмата за извършването на този важен акт.

Химнът съдържа и текстова част, която също е написана от маестрото. Той е автор на около 400 маршове, и текстовете на повечето от тях пише той.

Интересно е, че той е автор на марша „Един завет”, който става химн на военното училище на Негово величество и също така е автор и на марша, който става химн на Военноморското училище „Никола Вапцаров”, който е химн и до днес –  „Чеда сме ние на морето”.

Така че този човек е една изключителна личност. За съжаление улицата, която носи неговото име, много често не се изписва правилно с буквата „а” – Шагунов. Правили сме забележка на отговорните хора, но това може би се дължи на факта, че не познават личността на маестро Георги Шагунов и затова е хубаво да се говори за него“ – разказва Иванка Делева пред медията.

Тя уточнява, че маестрото създава Химна на независимостта в същия ден на 22 септември 1908г., часове след като е провъзгласен манифеста на Фердинанд. Музиката веднага се изпълнява от оркестъра на 24-ти Черноморски пехотен полк, който тогава се движи по улиците на Бургас и изключително възторжено и свири този марш.

„Бургаският общински съвет също се включва и организира празнични шествия. В самия ден Георги Шагунов, както и всички българи, е бил много ентусиазиран, и всъщност той създава химна под емоциите, които го владеят в момента. Нотите са написани много експресно. Веднага са разучени от оркестъра и са изсвирени. Влакът, който е заминал за София тогава, също е бил украсен с цветя за едно по-празнично настроение на пътуващите в него“ – уточнява Делева.

Припомняме, че в края на януари тази година Общинският съвет в Бургас взе решение  къщата на българският композитор Георги Шагунов да бъде превърната в Музей на музиката. Идеята дойде от Сдружение „Общество за духовни изяви" и Инициативен комитет от бургаски граждани. За целта през юли правителството предостави на Община Бургас сградата, в която маестрото е живял 50 години, намираща се на улица „Филип Кутев" №2А.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки