Родолюбив акт: В село Момчиловци откриха мемориална плоча на опълченец


Родолюбив акт: В село Момчиловци откриха мемориална плоча на опълченец
Сдружение „Родопски хайдути” почете събитието с паметно шествие до родната къща на героя от Шипка
23 Септември 2016, Петък




Автор: Десант

Навръх Деня на независимостта в Момчиловци бе открита паметна плоча на единствения опълченец от селото – Вълчо Гайдаров, който се е сражавал в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора. Тя е изработена по идея на близките на смелия момчиловец.
По време на церемонията по откриването на мемориалния знак членове на Сдружение „Родопски хайдути” преминаха с атрактивно шествие от площада до родната му къща.

Вълчо Тодоров Гайдаров е роден в с. Момчиловци през 1846 г., учи абаджийски занаят в Гюмюрджина (дн. Гърция) и като майстор абаджия обикаля различни градове. Впоследствие се озовава в Румъния заедно с Киряк Иван Кехайов от с. Соколовци. Работи в Браила,Тулчанско и Измаил и поддържа връзка с българските емигрантски революционни среди.

По спомени на дъщеря му Василка в този период се запознава със Стефан Стамболов. В Сръбско-турската война от 1876 г. участва като част от четата на капитан Райчо Николов. Когато започва сформирането на Българското опълчение, той е един от първите доброволци и постъпва в него на 4 май 1877 г. Зачислен е в ІІІ дружина, ІV рота, а на 12 юни е приведен във ІІ рота на дружината.

Освен в боевете при Шипка, Стара Загора и Шейново, взима участие и в освобождението на Дупница, където остава след края на войната, тъй като разбира, че родното му село остава в пределите на Османската империя.

В Дупница се жени за Мария Митева Барутева и приема фамилното й име. Отказва се от предлаганата му от Стефан Стамболов пенсия. Умира на 1 февруари 1920 г.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки