Депутатите одобриха на първо четене да се дадат пари на НЕК за плащане на дълга по АЕЦ


Депутатите одобриха на първо четене да се дадат пари на НЕК за плащане на дълга по АЕЦ
21 Септември 2016, Сряда




Автор: Десант

Народното събрание одобри на първо четене проекта за даване на държавна помощ на НЕК, за да изплати задълженията си по арбитражното дело за АЕЦ „Белене“. Това стана само ден след решението на Министерски съвет за изплащането на цялата сума по делото с „Росатом".

За да влезе в сила обаче, е необходимо разрешение от Европейската комисия за предоставянето на помощ от държавния бюджет за Националната електрическа компания (НЕК).

Основният мотив да се предприеме тази стъпка е, че така ще се избегнат високите лихви, които застрашават финансовото състояние на НЕК, а оттам и цялата енергийна система на България.

Припомняме, че през юни арбитражният съд в Женева постанови страната ни да плати близо 630 милиона евро за реакторите, след като руската компания „Атомстройекспорт“ заведе иск. България е готова да заплати главницата, която е около 560 млн. евро, но обжалва лихвите. Протакането на изплащането им вероятно ще доведе до натрупването на огромни дължими суми, непосилни за държавата и до изпадане в несъстоятелност на НЕК. За всеки ден просрочка се начисляват и наказателни лихви в размер на 324 хиляди лева.

От парламентарната трибуна председателят н ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов поиска обяснение защо Министерски съвет се забави с повече от един месец след решението на Международния арбитражен съд да вземе това решение. Депутатът бе категоричен, че правителството има пари, с които да направи първото плащане.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки