Учени ще обсъждат античната и средновековна медицинска практика в Пловдивския край


Учени ще обсъждат античната и средновековна медицинска практика в Пловдивския край
21 Септември 2016, Сряда




Автор: Десант

На 30 септември 2016 г. в поредната Нощ на учените в Медицински университет - Пловдив ще бъде поставен фокус върху медицинската традиция в региона на Пловдив от античността до средновековието, съобщават от вуза.

Ще бъдат изнесени лекции от различни изследователи – медици и археолози, които на български и английски език ще представят интересни щрихи от историята на медицината в Пловдивския край. Те ще бъдат онагледени с изложба от артефакти, свързани с медицинската практика и доказателства за палеопатологията на древните хора.

Интерактивен куиз с участието на студенти по медицина, дентална медицина и фармация ще привлече отново традиционно най-много зрители. Отборът победител ще спечели участие в археологическа експедиция.

За празничното настроение ще допринесат музикалните и танцови изпълнения на студенти и преподаватели. С нетърпение се очаква и международният кулинарен базар, на който с благотворителна цел в подкрепа на археологическите изследвания в Пловдив ще бъдат представени ястия от различни национални кухни.



1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Генади Савов
21.09.2016 09:36:19
0
0
В Древна Тракия-трако-илирите са имали добра медицина-примерно при случаи на навехнат крак,изкълчена ръка при трудови злополуки-лечение на рани в битки.Траките в Пловдивско воювали срещу македонците някаде извън Пловдив и с римляните в Родопите.Тракийците-койлалети и беси с копията,мечовете си храбро се сражавали ср.ланинските нашественници.Гр.Хисар някога по данни на археолози е бил крепост с лековита минерална вода-курорт на знатни римляни,но и медицински център за лечение на ранени в битки римски войници при готски нашествия.Римляните имали добри хирурзи-намерени са техни медицински инструменти в крепоста до Хисар.По данни на историка Петър Мутафчиев князете Крум и сина му Омуртаг владеели цялата Пловдивска равнина-границата на олбаста минавала по северното било на Родопите-ок.813-814 години.Българите-персийци донесли от Иран и Кубратова България-персийската медицина.Писатела Йордан Вълчев-говореше по телевизията някога,че-българите имали -мехлем хирургическо лепило и в битка лекари българи в обоза мажели с него ранени войници-ок.680-813 години.Всеки знае за народните майстори,които лекуват навехнати ръце и крака-техните знания са останали вероятно от времената на траки,римляни и българи.Учените в медицинското дело и историци ще изнесат нови факти за старата българска медицина.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки