Младежи помагат на възрастните в три села в Северозападна България


Младежи помагат на възрастните в три села в Северозападна България
Седянка в Челопек
21 Септември 2016, Сряда




Автор: Десант

Този месец селата Косталево, Паволче и Челопек във Врачанския Балкан са оживени. Възрастните хора там се радват, че при тях гостуват младежи, които търсят иновативни решения на техните проблеми. Предприемчивите млади хора са тук във връзка с инициативата Резиденция „Баба“ на организацията „Фабрика за идеи“.

Основната задача на всички резиденти, както се наричат те, е да документират местни лични и фолклорни истории, ценно знание за занаяти и обичаи и да се вслушат в належащите нужди на селото и жителите му – емоционални и битови.

Полезната за общността пресечна точка между етнографските проучвания и социалното предприемачество е по-големият въпрос, на който част от тях ще търсят отговори по време и след приключването на проекта, когато идеите им ще бъдат подкрепени от ментори по време на приключенски Ideas camp уикенд.

За малкото дни, през които живеят на село, резидентите чепкат вълна; пробват да тъкат на стан; правят сладко от зелени тиквички; събират трънки за вино; чистят околностите на  селата и си правят седянки заедно с местните жители. Особено вълнуващо е запознанството им с единствения останал в България майстор на файтони – Мито Орозов от с. Косталево.

Идеите, които младежите ще трябва да разработят до края на септември в помощ на тяхното село домакин и района дългосрочно, ще бъдат представени на международния форум за социална промяна чрез емпатия „Empatheast”, който ще доведе социални иноватори и предприемачи от цял свят във Враца от 11 до 13 ноември.

В инициативата са се включили общо 47 доброволци с различна професионална реализация, интереси и опит. Те са на възраст от 19 до 32 години, а заниманията им в „цивилния“ градски живот са свързани с антропология, българска и славянска филология, дизайн, финанси, психология и образователната сфера.



1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
22.09.2016 07:34:04
0
0
Хубава е дейноста на младежите,които помагат на стари люде по тия села.Приятелство се дава и печели.Помоща е взаимна ти помагаш на приятни хора те помагат и на теб.Дадеш ли сърце ангел Господен ти дава добро.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки