Три български селски кулинарни рецепти


Три български селски кулинарни рецепти
20 Септември 2016, Вторник





ТРАХАНА

Продукти:
1 кг брашно
250 мл прясно мляко
5 яйца
сол на вкус

Начин на приготвяне:
От брашното, яйцата, прясното мляко и солта се замесва гладко тесто, което се разделя на няколко части. Всяка от тях се разточва леко на дебела кора.
Корите се нареждат върху домакинска хартия за печене и се оставят да изсъхнат за около 3-5 дни.


В някои краища на България прибавят към брашното мая или квас (квасът е за предпочитане, не дразни стомаха), но в този случай тестото се оставя да втаса до три пъти и след всеки път отново се меси. Чак тогава се разточва на дебели кори.
В други краища пък към тестото прибавят сушени зеленчуци, сварени до омекване и претрити през гевгир. От готовото тесто се правят топки, които пак се оставят за около 5 дни да съхнат.

Изсушените кори (или топки) се претриват през едро решето. Получената трахана се държи още около ден на открито, за да е гарантирано, че в нея няма да остане никаква влага. В противен случай има опасност да мухляса. Тестените зрънца се прибират на тъмно и хладно място, най-добре се съхраняват в книжна кесия или платняна торба.

От готовата трахана могат да се приготвят различни рецепти, според вкуса и наличните продукти. Традиционният вариант е следният: 150 г трахана се изсипва в литър и половина вряща вода, леко подсолена. Вари се на умерен огън, докато се сгъсти като крем супа.

През това време се препичат няколко филийки хляб и се натрошават в индивидуални купички – толкова, колкото са членовете на семейството. Прибавя се и натрошено сирене. Всичко се залива с горещата трахана – да шупне препеченият хляб. Така получената „попара“ се гарнира със следната заливка – ситно нарязан лук, запържен в краве масло и овкусен с червен пипер.

МЛЕЧНА СУПА С ЦАРЕВИЧНО БРАШНО

Продукти:
1 л прясно мляко
царевично брашно – колкото е необходимо
2 супени лъжици масло
100 г орехови ядки

Начин на приготвяне:
Млякото се слага на котлона да заври. Преди да кипне, към него се добавя чрез ръсене през сито или гевгир царевично брашно, като в същото време енергично се бърка. Гъстотата му трябва да бъде като на боза – нито прекалено рядко, нито пък твърде гъсто, за да не залепва на дъното. Подсолява се е и се оставя на тих огън за около 10-15 минути.
Преди да се свали от котлона, към млякото се добавят счуканите орехи и маслото. Супата се сервира гореща.

БАНИЦА НА "ОХЛЮВЧЕТА"

Продукти:
½ кг готови кори
¾ чаена чаша олио
1 бутилка газирана вода
200 г сирене
3 яйца

Начин на приготвяне:
Готовите кори, така, както са навити на роло, се режат напречно на парчета с дебелина колкото палец. Получените охлювчета се нареждат върху намазана с масло тавичка. Поливат се с 6 лъжици мазнина и се запичат в предварително загрята фурна, докато добият приятен златисто кафеникав цвят.

Сиренето се настъргва или се натрошава добре, смесва се с яйцата и останалата мазнина. Най-накрая се прибавя и газираната вода. Всичко се разбърква бързо и с получената смес се поливат изпечените кори. След което се връща обратно във фурната, за да се допече.
Тези, които обичат сладко, може, след като я извадят от печката, да наръсят баницата с пудра захар, смесена с щипка ванилия.


Баница на Млечна супа


0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки