За първи път след 100 години: Свещеник опя загиналите на Каймакчалан герои


За първи път след 100 години: Свещеник опя загиналите на Каймакчалан герои
20 Септември 2016, Вторник


С помощта на гръцката армия българска делегация стъпи на върха, за да се поклони пред паметта на загиналите

Автор: Десант

Тазгодишният 20 септември ще остане в историята с едно събитие, което се случва за първи път за цяло столетие – на героичния връх Каймакчалан със заупокойна молитва и военни почести бе почетена паметта на загиналите тук войници  през септември-октомври 1916 г.

Със съдействието на гръцката армия, официална българска делегация от представители на българското военно министерство, Щаба на отбраната, народни представители от парламентарната Комисия по отбрана, командирът на 68-а бригада „Специални сили“, потомци на участници в сражението и др. присъства на отбелязването на 100-годишнината от сраженията на това свято място, част на Солунския фронт по време на Първата световна война.

На върха в Нидже планина архимандрит Атанасий отслужи ритуална панихида, с която за първи път след 100 години душите на героите бяха опети от свещеник.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча, поставена от 68-а бригада „Специални сили“.

„Тръбач засвири химна на България, а всички присъстващи пяха с пълен глас и плакаха за загиналите си дядовци, прадядовци – български герои, участвали в боевете през септември-октомври 1916 г.  На върха бяха осветени питка и жито, които бяха раздадени за душите на загиналите български герои“ - съобщи Агенция „Фокус“, чийто собственик Красимир Узунов е автор на книга, посветена на сраженията и също присъства на церемонията.

„Чувството не може да се опише с думи, то е на преклонение и учудване, уважение и тъга, гордост, чувство, което те кара да мислиш, да страдаш, което те прави по-добър. Чувството, което те гради и те прави по-различен“ - споделя пред медията Началникът на отбраната на България ген. Константин Попов.

„Ние сме тук за дядовците ни, за българите и за нас, защото ние всички сме едно цяло – народ и държава. Но единствено, когато имаме история и когато можем да уважим тези преди нас, ние сме тези, които го дължим. Тези, които ще дойдат след нас, трябва да ни запомнят като достойни хора“ - каза още той.

Адмирал Пламен Манушев – народен представител в 43-то НС и бивш командващ Военноморските сили, също бе силно развълнуван. „Случи се – след 100 години българска бойна тръба засвири отново на безсмъртните гробове на нашите герои на Каймакчалан. И български свещеник опя неопетите и непогребани останалите по чуките 3120 български мъже“ – цитира думите му Агенция „Фокус“.

Той не пропусна да благодари на гръцките власти, че са направили възможно провеждането на това събитие, което цели 100 години досега е било възпрепятствано именно от страна на съседите ни.

Датата за преклонението пред паметта на българските воини, загинали в боевете на Каймакчалан, бе променяна три пъти поради различни обстоятелства. Но, за чест и слава на България, във вторник то стана факт.

Припомняме, че в епичните сражения на върха оставят костите си около 8500 български и сръбски офицери и войници. Дано след този ден душите им намерят покой в безименните си и запустели гробове.

Ужасяващ е фактът, че върху картите от края на ХІХ и началото на ХХ век височината на първенеца на Нидже планина варира в обозначенията от 2525 до 2532 метра надморска височина, а днес е установено, че тя е само 2521 м. Още след края на войната сръбските картографи са констатирали, че тази разлика е пряко следствие от продължителния обстрел на разнокалибрената сръбска и френска артилерия.

В продължение на повече от месец Господаря на върховете всеки ден е бил удрян с от 10 до 50 000 оръдейни гранати. Специалистите са изчислили, че така  той е изгубил между 4 и 11 м от височината си, а камъните, пръстта и тревите се изпарили и изчезнали сред облаците.

В столичния квартал „Редута“ от години една малка и тясна, но стръмна уличка носи името „Каймакчалан“. През миналата есен на героичния връх бе кръстена и една новоизградена улица в Сливен – все пак отбраната на тази съдбовна позиция е била водена от героите на 11-ти пехотен Сливенски полк.




0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки