В края на септември в София ще настъпят „Зелени дни“


В края на септември в София ще настъпят „Зелени дни“
20 Септември 2016, Вторник




Автор: Десант

От 30 септември до 2 октомври в столичната Градска градина ще се проведе седмото издание на фестивала „Зелени дни“. Вниманието на посетителите ще привлекат различни производители на натурални и био продукти, поставили в основата на своята дейност здравето и качеството, както  малко познати туристически дестинации. Своята дейност ще представят и представители на мрежата „Зелена къща“ и алтернативния туризъм, магазини за планинска и къмпинг екипировка, граждански инициативи и природозащитни организации.

Централен фокус в тазгодишното издание са възможностите за рестарт на „българското село“. На него са посветени две изнесени събития, разкриващи различни перспективи към тази актуална тема: документалният фил „Глобалната ферма“, чиято прожекция ще е на 26 септември в Дома на киното, а също и дискусионният форум „Посока българското село“ - на 27 септември в Клуб на пътешественика, на който ще се обсъжда възраждащият се интерес на все повече млади хора към живота в малки населени места след масовото обезлюдяване и упадък в тях през последните десетилетия след 1989 г.

Проблематиката на устойчивата среда ще бъде разгърната в поредица от представяния и дискусии, между които работилница по компостиране и разделно събиране, „Умна раница“ - инициатива за по-малко боклук в планината, и „КонсУмувай“ - тур за разумното потребление в динамично променящите се глобални условия за живот на фондация „Екоцентрик“.

Ще бъдат представени и перспективите пред природните паркове и защитените територии.

Последният ден на септември ще започне с презентации на интересни идеи и каузи и ще завърши с открит урок по народни танци с „Дивля“.

Целият 1 октомври ще бъде посветен на планината – ще бъде представен проект „За Балкана и хората“, една успешна инициатива, насърчаваща малките фермери и бизнеси сред природата и наградена от Европейската комисия.

Основна цел на форума е да запознае столичани и гостите на града с нови форми на приключения и активност сред природата и да способства за изграждане на щадящо отношение към природните ресурси и трайна промяна в обществените нагласи в полза на уважение към културното и природно наследство и живите традиции на България.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки