Шумен се стяга за Фестивал на плодородието


Шумен се стяга за Фестивал на плодородието
Снимка: архив на Topnovini.bg
20 Септември 2016, Вторник


С интерес се очаква нощното дефиле с над 200 фенера, изработени от дини, пъпеши и тикви


Близо 3000 участници от страната и чужбина ще посрещне Шумен в трите дни на Карнавала на плодородието. Това съобщи във вторник на брифинг старши експертът в отдел „Култура” на Общината Красимир Савов.

За първи път в историята на празника всички шуменци ще имат възможност да се превърнат в част от фиестата, като се включат в дефилето „Моето карнавално семейство”. В него могат да участват цели фамилии заедно с домашните си любимци. Единственото условие е те да са облечени в карнавални дрехи. За най-атрактивните и находчиви семейства Общината е осигурила награди.

Деветото издание на карнавала ще се открие официално на 30 септември от 17.30 часа с изпълнения на танцови ансамбли от Грузия, Чехия и Румъния на площад „Освобождение”. Гвоздеят в първия карнавален ден ще бъде нощно дефиле с над 200 фенера изработени от дини, пъпеши и тикви. Атрактивната проява ще завърши с танцовия спектакъл „Светлини във времето”, създаден от най-изявените шуменски хореографи.

Кулминацията на празничните прояви – карнавалното дефиле, ще бъде на 1 октомври от 16 часа. Общо 68 са заявките за участие в шествието. Традиционно това са детски градини, училища, читалища и четири сдружения с нестопанска цел от община Шумен и гостите от Грузия, Чехия и Румъния.

По регламент всяка дефилираща група има възможност да покаже атрактивен номер, с който в рамките на минута и половина да впечатли журито.

От 19 часа на 1 октомври на площад „Освобождение” шуменци и гостите на града ще имат възможност да видят атрактивния танцов спектакъл „Осмото чудо” на ансамбъл „Българе”.

В последният ден на фестивала организаторите са подготвили кулинарна фиеста с участието на популярният водещ и певец Лео Бианки. За участниците са осигурени 96 маси, на които те ще имат възможност да изложат на показ приготвените от тях ястия. Организаторите се похвалиха, че към кулинарната фиеста проявяват интерес хора от цялата страна.

В рамките на трите карнавални дни в Шумен на откритата сцена на площад „Освобождение” е предвидена и богата съпътстваща програма, която включва концерти, театрални представления и др.

Анонсирането на Карнавала на плодородието в Шумен започва още на 26 септември с рекламни дефилета от Градската градина до площад „Освобождение”. В рамките на предварителната програма на 29 септември от 16 часа в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” ще се състои и премиерата на документалния филм „Черните кукери” – автор доц. Венета Янкова, оператор – Николай Николов.

В предварителната програма е включена още изложба на участниците в пленера в Салманово „Плодородие 2016”.

Източник: Topnovini.bg



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки