Картофите не са само за готвене, те може и да лекуват


Картофите не са само за готвене, те може и да лекуват
18 Септември 2016, Неделя
Автор: Десант

Картофът е наричан вторият хляб ва човечеството. Навярно няма семейство, където на трапезата да не се сервират разнообразни и вкусни блюда, приготвени от този кореноплод.
Но той е изкючително полезен и за здравето. Достатъчно е като аргумент за това твърдение да посочим, че след като културата се разпространява в Европа, напълно изчезнат епидемиите от скорбут, които по-рано са отнемали доста човешки животи.

Изследванията са установили, че в състава на картофа влизат много полезни за човешкия организъм съединения. При това те се намират в него в такива благоприятни съчетания, че тази картофена формула на здравето не може да бъде възпроизведена по изкуствен път дори от най-опитния химик.

Няма да се спираме подробно на съдържанието на тези микроелементи, витамини и минерали. По-скоро ще видим с какво може да ни помогне доктор Картоф.

Преди всичко той нормализира работата на храносмилателния тракт. Много ефективен е при лечението на гастрит с повишена секреция, при спастичен запек и главоболие.

Сокът от клубените оказва противовъзпалително, спазмолитично и диуретично действиие. Освен това, сваля кръвното налягане и може да бъде използван при лечението на хипертония. Диетолозите препоръчват печените и варените картофи на болни от сърдечносъдови заболявания и високо кръвно.

Особено значение има той за хората, чиято работа е свързана с постоянно физическо натоварване, съпроводено със значително потоотделяне. Работата е там, че заедно с потта от организма се изхвърля голямо количество минерални соли, в това число и калиеви. И консумацията на картофи предотвратява тези загуби, като респективно успоредно с това предпазва от евентуалното развитие на сърдечна недостатъчност.

Заради наличието в него на много растителни влакна и целулоза, той е безценен за нормализирането на секреторната и двигателна функция на стомаха и червата. Тези влакна абсорбират и извеждат от организма излишния холестерин, свързват солите на тежките метали и жлъчните киселини и ги неутрализират.

Малко известно е, че обелката на печения картоф значително засилва мъжката потенция.
Дори цветовете на растението имат лековити качества. 1 с.л. от тях се заливат с чаша вряла вода и се оставят да престоят в продължение на 1 час. След това настойката се прецежда и от нея се пие по ½ чаша 3 пъти дневно при рак на стомаха, дванадесетопръстника и хранопровода.

При упорито главоболие се препоръчва да се пие картофен сок – по ½ чаша 3 пъти на ден.
Смята се, че сокът от картофи, за разлика от соковете, получени от други зеленчуци, не може да се употребява в суров вид. Но това е заблуда.

Пресният сок, изцеден от отгледани без използване на изкуствени торове картофени растения, съдържа много калий, сяра, фосфор и хлор, затова с успех се използва за отстраняване на кожни петна.

Той е и прекрасно очистително средство.
Трябва да знаем, че всички микроелементи в картофа са полезни, само когато сокът е прясно изцеден и суров. При варенето му те се превръщат в неорганични вещества и не могат да бъдат усвоени. Така например в пресния сок има лесно усвоима захар, която при варенето се превръща в нишесте и полза от нея няма.

Предупреждение! Трява да се използват само клубени с естествен цвят. В позеленелите или прораслите се  образува отровното вещество соланин, чието вредно въздействие се засилва, когато вареният картоф се сервира с месо.

Такива неприятни заболявания на периферната и ендокринната системи като ишиас и гуша се поддават на лечение, ако всеки ден се пие по 0,5 л смес от прясно изцедени сокове от картофи, моркови, цвекло и краставица. Но при терапията на тези болестни състояния от менюто трябва да се изключат напълно месните и рибните блюда.

Сместа от морковен, картофен и магданозов сок пък дава добри резултати в случаите на емфизем.0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки