Възстановяват Шишмановата баня като сцена за... ромски фестивал


Възстановяват Шишмановата баня като сцена за... ромски фестивал
Снимка: в.
17 Септември 2016, Събота




Автор: Дина Харизанова

От няколко дена във Велико Търново кипи усилен труд по реставрацията на Шишмановата баня. Близо 725 хиляди лева са осигурени по проект „Културното наследство на Велико Търново във фокуса на европейското културно многообразие” за възстановяването, консервацията и експонирането на този знаков обект.

Както съобщават местните медии, аварийните мерки са започнали още преди месец с укрепване на основните зидове от запад. Консервационната намеса се изразява в моделирано надзиждане на останалите зидове, възстановяване на пилоните от хипокаустната система до действителна височина.

Въз основа на запазените останки и наблюденията по време на археологическите проучвания ще бъде осъществено възстановяване на полуцилиндричното покритие на северното помещение и на същинския под. Ще се моделира надзиждане при входа на южния и на източния зид. Ще бъдат изградени преграда, която да изолира обекта от улицата, както и стабилна покривна конструкция, която да гарантира, че оригиналът няма да бъде повреден.

По думите на Нелина Църова, директор на дирекция „Култура и туризъм“, това е единственият нереставриран и несоциализиран по маршрута на средновековната култура на града.

Реставрационните работи трябва да приключат до април 2017 г., като от общината предвиждат след това в пространството около обекта да се организират различни културни мероприятия. Тук ще се провеждат също и уроци по история на открито, при които децата, намирайки се на мястото на историческите събития, които изучават, ще усетят най-добре духа на отминалото време. 

Премиерата обаче ще направи детски ромски фестивал! Общинарите поясняват, че това се прави с идеята да се представи традиционната култура на ромите, „която почти не е документирана поради липсата на собствена писменост, но пък е много устойчива“.

Никой обаче не споменава какви са мотивите традиционната ромска култура да се презентира именно в банята, останала от времето на последния български владетел преди падането на старопрестолнината ни под турско робство.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
19.09.2016 11:40:07
0
0
NJAMA LI DA SPRE NAI-POSLE,GAVRATA S NATZIONALNITE NI KULTURNI PAMETNITZI?!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки