Вежди Рашидов влезе в полемична война с френския посланик


15 Септември 2016, Четвъртък





Министерството на културата е изпратило писмо до Лувъра, в което настоява да работи без посредничеството на посланика на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан, съобщава БЛИЦ.

В документа, който е адресиран до ръководителя на световноизвестния музей Жан-Люк Мартинез, се посочва, че двустранните отношения могат да бъдат извършвани директно.

Макар и дипломатично,служителите на културното министерство дават да се разбере, че не се нуждаят от "услугите" на лобиста Кабан, който обслужва тезите на "Протестна мрежа" и кръга "Капитал" при всяко свое телевизионно участие.

Нещо повече - Кабан си позволява и недопустима намеса както във вътрешните отношения на родината ни, така и в съдебната власт. Приятелят на семейство Прокопиев проявява компетентност дори по отношение на пенсионната ни система, се казва в материал на онлайн медията.

В свое журналистическо разследване, колеги от вестник "Телеграф" пък разкриват, че скандалният Кабан се е облажил с 500 000 евро. Внушителната сума била събирана като дарение от френското посолство от български бизнесмени, общественици и граждани, за да се подкрепи реставрацията на малки паметници от регионалните музеи, които да бъдат показани на изисканата публика в Лувъра.

Нито лев от тези пари не е постъпил в регионалните ни музеи, напротив - те са правили реставрации с мизерните си бюджети, за да покажат изяществото на артефактите, открити по родните ни места, в Лувъра, посочва "Телеграф".

Много е вероятно по случая да започне разследване, което може да доведе до преждевременно прекратяване на следващия мандат на Кабан в Буркина Фасо, където е командирован от френската държава.

На 22 юли т.г. „Десант“ също повдигна въпросът къде е отчетът за даренията, събрани от барон дьо Кабан. Още тогава алармирахме за няколко смущаващи случая, между които и този, свързан с дарение на стойност три хиляди лева, направено от „Боарон БГ“ – дъщерна компания на едноименния френски фармацевтичен гигант за хомеопатични медикаменти – за целите на финансирането именно на изложбата във френския Лувър. 

Повод да подхванем господин Кабан бяха неяснотите около финансовия  отчет на НПО, свързано с него, за 2015 г., за да се види как са похарчени другите 300 000 лв., които дьо Кабан твърдеше, че е събрал от дарители. И за част от които дни преди откриването на изложбата в Лувъра той заяви пред медиите, че ще бъдат вложени и в паралелно организираните бизнес събития. Какви, защо и как – българското общество все пак трябва да знае.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки