Къде са българчетата, които не влязоха в първи клас


Къде са българчетата, които не влязоха в първи клас
15 Септември 2016, Четвъртък




Автор: Диана Славчева

На 15 септември тази година училищният праг прекрачиха за първи път 66 611 първокласници.

Ще оставим настрана, че това е с близо 1000 по-малко от миналогодишните първолаци. По-тревожна е една друга статистика – че това е с близо 15 000 по-малко от броя на родените през 2009 г. общо почти 81 хиляди българчета, който набор днес формира влизащите в първи клас ученици.

Къде са тези деца? То е ясно – една част от тях са ромчета, а както е известно, те трудно може да бъдат накарани да влязат в класната стая. Особено там, където сегрегацията им ги е изолирала в примитивни гета, в които цари пълна мизерия и безпросветност.

Но вероятно много повече са тези българчета, за които първият учебен звънец ще бие в някое задгранично училище! Тези, които родителите им са помъкнали със себе си, тръгвайки на гурбет в оная пуста чужбина, за която говори поетът. И които никой не знае дали някога ще се върнат в родината си или само ще зяпат облачетата бели и ще ги разпитват дали са видели „бащини им двори“.

Апропо, заради демографската криза (иначе под сурдинка признаваме, че я има, но свенливо не говорим за нея публично, сякаш е някаква срамна болест) през новата учебна година се закриват цели 27 училища! Най-много от тях са основните – 12 броя в цялата страна. Останалите са начални и професионални гимназии.

А няма нищо по-тъжно от това да се захлопват училищни двери,  някогашните чинове  да се разпадат в забрава, „опаковани“ и черната дъска ревниво да се опитва да запази неизтрит от неумолимата ръка на времето последните следи от тебешира по нея: „Сбогом!“.


В категории: Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки