ЕС с инструкции към българските крави: Ще има награда за по-малко мляко


ЕС с инструкции към българските крави: Ще има награда за по-малко мляко
15 Септември 2016, Четвъртък




Автор: Яна Славянска

От началото на седмицата в изпълнение на министерска заповед Държавен фонд „Земеделие“ приема заявления за предоставяне на помощ за намаляване на производството на краве мляко.

Всеки първосигнално би си помислил, че това е добра новина. Ще вземат фермерите парите, пък ще си купят още крави, за да вдигнат производството на прясното мляко. Да, ама не!

Оказва се, че въпросното еврофинансиране от допълнителен пакет на Европейската комисия е за тези, които... доброволно се наемат да намалят доставките си към изкупвачите за период от 3 месеца. Като планираното количество за намаляване, за което се иска помощ, не трябва да бъде по-малко от 1500 килограма! То, млякото се измерва в литри, ама да не придиряме толкова!

Помощта според регламент на ЕС, въведен от 8 септември, е 0,14 евро/кг от „съкратеното“ краве мляко.

Тези, които не са животновъди, дори и не подозират, че от Брюксел всъщност са решили да спрат кранчетата на кравешките вимета, т.е. да пресушат млеконадоя.

Преди 3 години естонските фермери бяха заплашени от чудовищни санкции заради това, че кравите им произвели... повече мляко. Невероятно, но факт! Просто през 2013 г. прибалтийската държава имала наглостта само за първата половина на годината да преизпълни квотата си за производство на мляко, наложена й от Евросъюза. И от Талин се препотиха да дават обяснения в Брюксел, та да се измъкнат от плащането на огромни глоби, които трябваше да са за над 10 милиона евро. 

По тази причина им се наложи доброволно да намалят млеконадоя. Как са го направили, божа работа – предполагам, че просто са натръшкали кравите на суджуци и саздърми, за да не им създават проблеми, като дават мляко.

С подобни грижи се бяха сблъскали и латвийските животновъди, които тоже бяха преизпълнила квотите си за млекопроизводство. Тогава латвийските медии отбелязаха, че причина за това е станала... модернизацията на млечните ферми. Тъй де – никакви ноу хаута в страните с дащни и надарени крави. Колкото изцедят от млечния секрет, толкова. Да си пасат там по поляните и да си се бутат по къшлите по стотина на квадрат! Белким им мине меракът да цвъкат така щедро и обилно мляко! Квоти има за тез неща – не е шега работа!

Като правило навсякъде из ЕС се наблюдава подобна картинка – старите страни членки на Евросъюза налагат на новите твърде сурови условия. И това са предимно ограничения върху производството в селското стопанство и промишлеността. За намаляването на добитъка например способстват и субсидиите, които се отпускат от еврофондовете на селяните, за да прекратят производството на мляко. Като тези, които сега ни поднасят и на нас на тепсия!

Отделно се въвежда и квотиране на тази суровина, като всеки член на Съюза не може да произвежда по-голяма млечна продукция, отколкото му е разрешил Брюксел. Това се прави с цел старите производители от ЕС да получават гарантирани приходи от реализацията на своите стоки, потушавайки конкуренцията на новите държави членки.

Пък те, клетите, ще трябва да се задоволяват с тебеширено сирене или пък имитиращ продукт с палмово масло.

За да не сгазим лука, май ще е най-добре да си отглеждаме ялови крави или направо селекционерите да вземат да създадат такива без вимета. Хем и родното зооинженерство, или каквото там се нарича, ще влезе в крак със световната ГМО мода.

И тогава нищо чудно скоро над пасищата ни да запрехвърчат летящи крави, които ще дават мед вместо мляко и вегански шницели вместо бифтеци.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки