Две изложби в Бургас за Европейските дни на наследството


Две изложби в Бургас за Европейските дни на наследството
14 Септември 2016, Сряда





От 15 до 18 септември предстои да се проведат Европейските дни на наследството. В инициативата ще се включат и историческата и етнографска експозиции на Регионалния исторически музей в Бургас.

Със съдействието на Регионален център на БАН в морския град в историческия музей ще бъде представена изложбата „Кирило-Методиевската идея в православното християнство“, селектирана по случай 1150-годишнината от създаването на славянската писменост и от Великоморавската мисия на Солунските братя.

Представени са табла с фотокопия на средновековни ръкописи, икони, щампи, гравюри и съвременни книги, носещи многовековната книжовна и духовна традиция създадена от двамата първоучители. Изложбата ще допълни експозицията за писмените системи. Бургазлии и гостите на града ще могат да я разгледат безплатно на 15, 16 и 17 септември.

В неделя, 18 септември, безплатно ще може да се посети изложбата „Как оживява дървото – зооморфни мотиви в художественото дървообработване от Троянско”, експонирана в залите на етнографския музей в Бургас.

През тази година в рамките на Европейските дни на наследството, провеждащи се през септември всяка година в 50 държави от цяла Европа, се очаква над 20 милиона души да се възползват от свободния достъп до хиляди рядко представяни пред обществеността обекти на културата и до редица специални прояви.

Началото на инициативата Европейски дни на наследството е поставено през 1985 г. и се организира от 1999 г. като съвместно мероприятие на Европейския съюз и Съвета на Европа в тясно сътрудничество с групата на националните координатори.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки