Защо щракнаха белезници на перущенския кмет


Защо щракнаха белезници на перущенския кмет
13 Септември 2016, Вторник


Ради Минчев бе арестуван заедно с още петима души след зрелищна акция на ДАНС и МВР

Автор: Десант

При спецоперация на МВР и ДАНС във вторник, 13 септември, зрелищно и пред очите на много общински служители бяха арестувани кметът на Перущица Ради Минчев и още петима души.

По информация на Апелативната прокуратура в Пловдив акцията е осъществена по ръководено от Окръжна прокуратура-Пловдив досъдебно производство за корупционно престъпление, осъществено от длъжностно лице. Самото разследване се води от отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив.

Извършват се огледи и претърсвания и изземвания в Община Перущица, както и на още три адреса в града. Във връзка с разследването подобни акции се провеждат и на общо 16 адреса на територията на Бургас, Плевен и София.

44-годишният Ради Минчев е кмет на Перущица за втори мандат. Издигнат е от Реформаторския блок и по-конкретно от ДСБ. Срещу него се водят четири или пет дела.

Както съобщава „Блиц“, едно от тях е за 10 т желязо, свалено от историческия музей в града. Вместо сумата от около 5000 лв. да бъде внесена по сметката на общината, тя е била дадена на фирмата, която е демонтирала желязото.

Второто дело е за неизгоден договор на стойност за около 72 000 лв. за строеж на Спортната зала в града. Отделно от това, на 29 август е събрана и внесена в общината подписка от 1000 души заради пътя Перущица – село Върховръх. Въпреки протестите на хората, кметът е разрешил по шосето да се движат камиони за дърводобив, тежки над 6 т, което води до разбиване на асфалта и до чести катастрофи. Неотдавна огромен тежковоз връхлетя върху лек автомобил, чиято шофьорка е в болница в тежко състояние.

Перущенци са недоволни и от разрешението, което кметът дал да бъде разрушен паметник на местни герои, които съществува повече от 40 г. и се намира на дефилето на р. Въча.

Иначе в своята Програма за управление на общината през настоящия му мандат, Ради Минчев извежда девиза: "Община Перущица – привлекателно място за бизнес, инвестиции и живот, със съхранена природа, културни ценности и развит туризъм“.

Сайтът „Кмета“ припомня, че в предходния си мандат той е завършил няколко големи проекта, сред които и обновяването на Историческия музей, откъдето е премахнато споменатото вече старо желязо; обновена е и детската площадка в градския парк, където на мястото на бившите градски тоалетни бива построен и Туристически информационен център. Местните жители обаче роптаят, че той почти не е влязъл в употреба от откриването си.

Най-голямата гордост на кмета пък била откритата в навечерието на Коледа многофункционална спортна зала. След изграждането й пловдивският елитен баскетболен тим на „Академик Бултекс 99“ пътува от областния център до Перущица, за да играе домакинските си мачове.

Апропо, само преди броени дни Минчев бе избран за член на УС на Българска федерация по баскетбол. Преди той е бил и председател на „Баскетболен клуб – Перущица“, но след като сяда в кметското кресло през 2011 г., се оттегля от този пост. 

Два месеца преди да се пререже лентата, строителството на спортната зала в Перущица е спряно, а Общината е била изправена пред заплахата да бъде глобена с 600 000 лв. за неизпълнение на европроекта. Според заповедта на РДНСК в Пловдив, собственикът е трябвало  незабавно да освободи строителната площадка от хора и техника, тъй като обектът бил опасен.

Ради Минчев е праправнук на Иван Тилев, един от братята на архимандрит Теофилакт (Георги Хаджитилев), оцелял по чудо при обсадата на църквата в Перущица през 1876 г. След Освобождението той за 2 години е кмет на града.

И още един любопитен щрих: братовчедът на градоначалника по линията на неговия прапрадядо – Йордан Тилев, е назначен от Минчев за негов заместник.


В категории: Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
balgaro-germanski targovez na
13.09.2016 12:31:16
0
0
ami radi minshev pribran za korupzia za njakolko desetki hiljadi leva
v rusia e zadarshan shefa na antikorupzionnoto zveno v rusia za 122 miliona namereni v doma mu verojatno ostaveni na sahranenie ot negovi ,,prijateli ,,klienti ili podhvarleni ot negovi ,,prijateli,,pazienti no kato se pregledat svetovnite statistiki za korupzia v kojato imat ushastie i antikorupzionni slushiteli to se pitam
za kogo rabotim nie ot pseudonaushnite instituti za korupzia ili antikorupzia za mafia ili antimafia az naprimer se opitvam da mislja vremenno kato obama putin borisov i drugi podobni targovzi no taka she da mislja ot moja gledna toshka kato lishen targovez kakto e pisano v prjakora psevdonima naj gore .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки