Откриват „Златната роза“ с култовия български филм „Граница“


Откриват „Златната роза“ с култовия български филм „Граница“
Кадър от филма "Граница"
13 Септември 2016, Вторник





Във връзка с 25-ата годишнина от основаването на Националния филмов център тазгодишният фестивал на българския игрален филм “Златна роза” ще бъде открит с “Граница” – един от първите и най-успешни филми, създадени с държавна подкрепа чрез НФЦ след промените в България.

Режисьори на филма са Илиян Симеонов и Христиан Ночев, а в ролите ще видим Петър Попйорданов, Мариан Вълев, Наум Шопов, Елена Петрова, Николай Урумов, Стефан Денолюбов, Мариана Крумова, Кръстю Лафазанов, Васил Василев – Зуек, Огнян Желязков, Румяна Рунева.

Филмът предизвиква остри спорове още с премиерата си през 1994 година, но въпреки това получава наградата за дебют на “Златна роза”, а незабравимият Чочо Попйорданов е награден в Белгия с приза “Златен баяр” за най-добра мъжка роля, връчен му лично от Ален Делон.

Юбилеят на НФЦ ще бъде отбелязан и с програмата “Кино край морето”, в която в Морската градина ще бъдат излъчени пет любими български филма, подредени от публиката чрез гласуване в онлайн-анкета.

Избраните заглавия са култови филми от близкото минало като “Оркестър без име” и с “Деца на море”, легендата “Вчера” и две нови продукции, заслужили любовта на зрителя – “Каръци” на Ивайло Христов и “Докато Ая спеше”на Цветодар Марков, особено популярен сред варненската публика.

Ще се състоят работни срещи по възможностите за копродукции между балканските страни, в които ще участват четирима директори на филмови центрове от Балканите – директорката на Гръцкия филмов център Електра Венаки, Бобан Йевтич – директор на Филмов център, Сърбия, Мими Гьоргоска-Илиевска, директор на Македонски филмов център и Камен Балкански, директор на НФЦ.

В рамките на “Златна роза” се организира презентация на тема “Европейски продуцентски програми”, водена от Катя Тричкова, която ще сподели личния си опит за възможностите за обучение и за развитие на продуцентски проекти в Европа.

Ще се представят програмите EAVE, EURODOC, Cannes Producers Network и други. Презентацията е ориентирана към младите и обещаващи български продуценти.

И тази година, за трети пореден път, организаторите на фестивала “Златна роза” подкрепят фондация “Карин дом“ – Варна. Миналата година помогнахме за закупуването на музикални инструменти, а тази година благодарение на събраните от Фестивала „Златна Роза“ средства, Карин дом ще осигури материали за арт заниманията с децата - за рисуване и апликации.

Арт-терапевтичните техники са с доказан ефект върху децата със специални нужди. Средствата ще се събират чрез продажба на плаката и каталога на фестивала. Надяваме се повече хора да помогнат. Резултатът от кампанията ще бъде обявен по време на закриването на фестивала.

Източник: www.zlatnaroza.bg



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки