„Дъндитата“ продължават да обират златото на България


„Дъндитата“ продължават да обират златото на България
11 Септември 2016, Неделя




Автор: Яна Славянска

Наглите канадци от „Дънди прешъш металс“, които досега изнесоха десетки тонове злато от Челопеч и до две години ще започнат добива на благородния метал и в Крумовград, проучват и златните находища в хасковската община Минерални бани.

Там вече усилено проучват златоносните терени в богатия на ценния ресурс регион. Покрай тях в един от участъците са се намърдали още едни канадци – „Мундоро майнинг корпорейшън“.

И докато обикновените българи се възмущават, че чужденци се възползват от богатствата на майка България срещу жълти стотинки, местната власт потрива ръце доволно. Кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер от ДПС неотдавна се похвали, че от „Мундоро“ са дали 180 хиляди лева за обновяването на тукашната здравна служба, очедивно смятайки, че това е достатъчно да се даде индулгенция за това, дето ще ни отмъкнат златото.

Тук от 35 години благородният метал добива в сегашната действаща мина под връх Аида и кърджалийската „Горубсо“, но залежите вече са на изчерпване и се налага да се разработват нови площи и затова правят нови проучвания, които ще продължат до 2018 г. Теренните проби са показали и наличието на злато в чист вид в реките Улу дере, Узун дере и Спахиевска.

В Крумовград „Дънди“-тата взеха концесия за цялото находище „Хан Крум“, но понастоящем проектните им намерения са съсредоточени само върху участъка „Ада тепе“, откъдето канадците смятат да добиват и преработват по 775 хил. тона руда годишно в продължение на осем години. Средното съдържание на благородни метали в нея е 4.04 г/т злато и 2.22 г/т сребро.

Според прогнозата годишната печалба – преди облагането й лихви, данъци и обезценки (EBITDA), ще бъде 66 млн. долара, от които в българската хазна ще влизат едва 0,75% от добития благороден метал, т.е. по-малко и от 500 хиляди долара!

Само за сведение, в държави от Третия свят като Ирак концесията за добив на нефт например се дава срещу 90 процента в полза на държавата. А в периода на проучванията размерът е 60 на сто!

Неотдавна от „Дънди“ обявиха, че са подписали споразумение за продажба на предприятието си в Капан, Армения – единственото находище, което разработват другаде, освен в България. Т.е. съсредоточават бизнеса си само на територията на нашата страна. Те имат и металургически комбинат в Намибия, където изнасят и преработват добитото у нас злато и сребро.

Канадците обясняват с приходите от продажбата на арменското си находище да разработят находището край Крумовград.

А защо ли продават това, което са концесионирали в Армения е друг въпрос. Според писания в руски и арменски медии те просто са изгонени оттам.

Ще припомним, че през 2013 г. прокуратурата в Сюникска област повдигна углавно дело заради това, че „Дънди прешъс металс Капан“ са транспортирали опасни химически вещества и са причинили съществена вреда на околната среда.

От материалите, събрани по процеса, е видно, че в резултат на нарушенията на компанията отпадните химически вещества от обогатителната фабрика на канадците, са проникнали в почвата през образувалите се под високо налягане пукнатини и са замърсили с тежки метали голям участък покрай пътя Капан-Мегри.

Българите обаче не сме като арменците, та да роптаем. Ние сме толерантни и с нас всеки може да си прави безнаказано каквото си иска – да ни краде, да ни мърси природата, да разполага с богатствата ни като с бащиния...

Жалко за България!


В категории: Репортажи

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
BALGARIN
12.09.2016 10:12:04
0
0
A BE,,PATRIOTE,,TI MAI SI ZLE S BALGARSKIJA EZIK I S ARITMETIKATA!NAPISALA TI E ZURNALISKA
TA 4E BALGARIJA POLU4AVA SOMO 0,75% OT PE4ALBATA,A,,PROSTITE,,OT TRETIJA SVJAT DETO TI SA
MIJA KAZVASH-90%!TOVA 4E VI DADOXA DIPLOMI ZA OBRAZOVANIE I VI PRIEMAXA S PRIVILEGII V
UNIVERSITETITE,NE ZNA4I 4E STE GRAMOTNI!AMAN OT,,,PATRIOTI,,OT KARZALIISKITE MAXALI ZA
KOITO,,INTERESA KLATI FESA,,!MALKO LI VESTNITZI IMA PEEVSKI,TA SI SEDNAL I TUK DA PISHESH?
1
Патриот
12.09.2016 07:09:30
0
0
Скъпа Яна,
Откога Българската мечта е да приличаме на страни от третия свят ОСОБЕНО ИРАК. . Чакам в следващия ти пасквил примери от СИРИЯ и СОМАЛИЯ.
И БРАВО на "Мундоро", че инвестират в помощ на местните жители. ТОВА НЕ Е СРАМНО А ПОХВАЛНО.
Тази статия е пълно ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки