Нов хаос в


Нов хаос в
Бургаските автобуси вече са окичени с... пътни знаци
09 Септември 2016, Петък




Автор: Десант

От началото на седмицата в Бургас важат нови правила за ползването на обществения транспорт.  Нищо особено и нищо лично – просто вече пътниците могат да се качват в автобусите само от първата врата. Задните двери се отварят само за слизане.

За да свикнат с промените, нарочни служителки на общинската фирма „Бургасбус“, нахлузили сигнални жилетки, висят по спирките и напътстват клетите чакащи рейсовете си хорица как трябва да се качат във возилото, когато то дойде.

Да не би някой да не схване добре мисълта им, самите врати на автобусите са обозначени със съответните пътни знаци – този, който всички шофьори познават като сочещ затворена улица, е налепен върху задните врати, а на предната се мъдри бяла стрелка на син фон, като знакът, значещ, че движението е разрешено само напред!

Да оставим настрана нелепия вид на иначе лъскавите нови автобуси с тези лепенки по тях.
Но вече няколко дена бургазлии и гостите на града се чудят и маят поради що се налагат подобни ограничения, създаващи често абсурдни ситуации. Като например, когато на спирката чака майка с детска количка. Специално за бебешките и инвалидните колички платформата зад втората врата е направена по-ниска и те могат да се качват единствено оттам. Обаче сега това е забранено. И тъй като няма друг начин такива пътници да ползват автобуса, се налага все пак втората врата да се отвори за тях.

Ако на някой е трудно да си представи как се изпълнява цялата церемония по качване-слизането в бургаските рейсове, ще се опитаме да проследим сценария. И така, автобусът спира на съответната спирка. Първо се отваря само предната врата, за да се качат чакащите. Тези пътници, които искат да слязат, дремят пред затворените задни врати. По някое време – когато всички се натоварят в буса, шофьорът отваря и задните врати и който иска вече може да напусне возилото.

И ако в този случай има някоя мама с количка, която иска да се качи, ще трябва да се отдръпне, за да стори път на слизащите и след туй с акробатично маневриране да се натовари в автобуса.

Осмелихме се да попитаме една от кондукторките поради каква причина се налага пътниците да се качват само от първата врата, на което тя бодро отвърна: „Ами защото там е апаратът за валидиране на билетите и картите“, т.е. минавайки покрай него качващите се в транспортното средство ще се чекират, казано по модерному. Тези апарати, апропо, още не работят и билетчетата издава кондукторката, която препуска от единия до другия край на рейса от спирка до спирка, за да продава на пътуващите заветната хартийка.

Само че апарати за валидиране има монтирани в автобусния салон и пред всяка врата. Затова и ние учудени зададохме резонния въпрос те за какво са. Което определено свари кондукторката неподготвена и тя смутено измънка нещо от сорта, че „били за после“. А на нашето настояване да уточни за какво „после“ иде реч, служителката на „Бургасбус“ смутолеви, че май кондукторите щели да ги ползват задните валидатори (???).

Припомняме, че инициативата е част от проекта „Интегриран градски транспорт в Бургас“. Досега в неговите рамки трябваше да заработи и бърза автобусна линия, но нейните спирки така и още не са окомплектовани, което забави премиерата на новата транспортна схема на морския град.

Това обаче не попречи на нововъведението със слизането и качването. В момента хората си вадят и нови електронни карти за пътуване, но никой не може да каже откога те ще може да се ползват.

Така, вместо да облекчи трафика на пътниците, революционните промени на интегрирания бургаски градски транспорт само натрупват хаос в иначе добре уредената досега транспортна схема.


В категории: Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки