Русенска фирма открива първото частно жп депо в България


Русенска фирма открива първото частно жп депо в България
Снимка: Авторът
07 Септември 2016, Сряда




Автор: Иван Ванев

Русенската фирма „Експрес сервиз“ ООД откри първото в България частно депо за ремонт на локомотиви и колоосен цех. Новата сграда и специалните жп коловози са построени върху закупен от Община Русе терен в района на гара „Образцов чифлик“.

В депото ще има различни по вид ремонтни канали, повдигателни съоръжения и друго съвременно оборудване. До сградата ще бъде построен и коловоз за тестове на новопостроените локомотиви. Халето се явява разширение на съществуващите два цеха, чийто капацитет за ремонт на локомотиви е вече запълнен.

Новата инвестиция се осъществява на два етапа. Първият включва изграждането на депото за ремонт на локомотиви на площ от 3800 кв. м с възможност едновременно да се ремонтират 8 машини. То разполага с 260 метра вътрешни коловози, 4 ремонтни канала, изпитателни лаборатории и стендове. В него са вложени 5,6 млн. лева, като тук се трудят 60 души.

Вторият етап предвижда да се направи още едно депо, което ще е за ремонт на електрически и дизелови мотрисни влакове. Площта ще е 4000 кв. м при 400 м. вътрешни коловози, позволяващи ремонт на 10 локомотива едновременно Канален колоосен струг, бояджийска камера и др. допълват инвестицията за 7 млн. лева.

„След разширението ще бъдат разкрити още 60 нови работни места, така целият ни персонал ще достигне 160 души“, обеща в началото на строежа мениджърът на фирмата Цветелин Колев.

Фирма „Експрес сервиз“ е известна вече по цял свят с малките маневрени локомотиви, които произвежда по поръчки от Италия, Англия и Саудитска Арабия. С новата инвестиция се продължава и развива 150-годишната традиция на Русе като национален център на локомотивната индустрия – все пак тук през 1866 г. отваря врати първата в България работилница за ремонт на локомотиви.

Дело на единствения в момента у нас локомотивен завод е и произведеният в Русе български локомотив, който скоро ще тръгне по жп линиите в Швейцария. Той също дело на „Експрес сервиз“. Машината вече е получила одобрението на швейцарската жп агенция за движение по националната им инфраструктура.

„Локомотивът отговаря и дори изпреварва най-съвременните екологични изисквания и изискания за икономичност. Това е най-високотехнологичният продукт, който България изнася за Швейцария, и най-завършеният продукт на българското машиностроене“, уточнява Цветелин Колев.

Pyceнcĸaтa ĸoмпaния пpoизвeждa лoĸoмoтиви пo изцялo бългapcĸи пaтeнт oт 2002 г., продължавайки традициите на крайдунавския град, където е била и първата жп гара. От своето основаване през 1998 г. до момента от конвейрите на компанията са слезли повече от 50 локомотива, които днес надуват свирки, образно казано, в най-различни държави, сред които освен споменатите вече Швейцария, Италия и Англия, са и Унгария и Китай.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки