Пловдив сътвори нещо уникално. Тихо хоро!


Пловдив сътвори нещо уникално. Тихо хоро!
05 Септември 2016, Понеделник


Тихото хоро е знак на протест срещу решението на община Пловдив организаторите на неделната проява "Хоро за хората" да не се събират в Цар Симеоновата градина.

Автор: Мария Владова, TrafficNews.bg

Понякога тишината е най-пронизителният вик за помощ. Толкова мощен, че се чува по-силно от 100 гайди и 50 тъпана. Тишината е опасна, защото в недрата й клокочи сгъстен гняв, омерзение и разочарование. А накъде ще избият те, един Господ знае. Тишината крещи, тишината обвинява. В тишината има искреност и скрито достойнство. Всъщност в тишината се крие истината. В нея се раждат прозренията.

Пловдив е напът да сътвори нещо уникално. Тихо хоро! Бяхме чували за мъжко хоро, самодивско хоро, чичово хоро, босо хоро, даже голо хоро. Но „тихо”… Е, не само че чухме, но и го видяхме.

Тази вечер тъпани, гайда, смях и викове на „мегдана” под тепетата нямаше. Но хоро имаше. Мълчаливо, без музика, без шум, без високоговорители. Затова пък толкова зареждащо, че дори и тези, които никога досега не са се хващали на хорото, този път го направиха.

Може би я нямаше магията на неравноделните ритми, но имаше друга, по-магнетична сила – на единението, на желанието да изпълняваш едни и същи движения с десетки хора въпреки различията помежду ни.

Тази вечер стъпките не бяха в такт с музиката. Те бяха в такт със сърцата на пловдивчани. Усещаше се, че кръвта им танцува. А гърбовете им… гърбовете им бяха изправени.

В тишината потропването и полюшването се превърнаха в свещен ритуал на заедността. И на желанието да отстояваш правото да не ти отнемат това, което векове е държало българина изправен.  Което е сливало душата му с природата. Което го е карало да се смее, да забрави неволите си и да се наслаждава – на ритъма, на усещането за идентичност, на красотата, на учестеното сърцебиене…

Какво от това, че Кристалина Геогриева поведе българско хоро в сърцето на Брюксел? Какво от това, че Антонио Бандерас игра право хоро с министър Николина Ангелкова в златната зала на Националната художествена галерия?

Какво от това, че България е една от 15-те държави, избрани да покажат своя автентичен фолклор пред няколкомилионна публика в Индия? Всичко това губи смисъл след гаврата на пловдивските управници с ХОРОТО.

Тази вечер пловдивчани изкрещяха на управниците си. Изкрещяха без лозунги, без фанфари, без традиционните речи, изявления и декларации. Изкрещяха им с тишина.  И ако те – пловдивските управници, не се вслушат в нея, ако не чуят шумовете в тишината… да се сърдят на себе си.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
К
08.09.2016 17:25:41
0
0
Пука му на кмета Тотев! Ако ще кърваво хоро да играят пловдивчани, Тотев го интересува само това което му каже бате му Бойко. А Пловдив загива под бездарното но крадливо управление на кмета, жалко, хубав град беше!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки