Сензация! Откриха най-старите следи от живот на Земята


Сензация! Откриха най-старите следи от живот на Земята
01 Септември 2016, Четвъртък




Автор: Десант

Група учени с ръководител Алън Нутман от Университета в Уулонгонг, Австралия, са намерили най-древните вкаменелости, откривани някога до сега. Това са останки от микроби, запазили се във формацията Исуа, разположена в Гренландия. Статия за откритието е публикувана в сп. „Нейчър“.

Геолозите са попаднали на строматолити с височина 1-4 см. Това са слоести образования, формирани от дейността на цианобактерии. Възрастта на вкаменелостите е 3,7 милиарда години, т.е. те са с 220 милиона години по-стари от намерените останки във формацията Дресер в Австралия, считани досега за най-древните останки от живот на нашата планета.

С помощта на изотопен анализ експертите са изяснили, че строматолитите са образувани в ниски морски води, което сочи, че в ранния архай – един от четирите еона в историята на Земята, крайбрежната зона се е явявала основен източник на въглеродни съединения в океана, благодарение на поглъщането на въглеродния газ от бактериите.

Самата формация Исуа е образувана от метаморфизирани базалтови и утаечни скални породи, които са били подложени на въздействието на силно нагряване и налягане. Досега се смяташе, че подобни условия са твърде екстремни, за да съществува в тях някаква форма на живот.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Обикновен българин
01.09.2016 13:59:47
0
0
С изв.за писм.грешка-старите е.
1
Обикновен българин
01.09.2016 13:57:44
0
0
Най-сарите човешки същества на земята били Адам и Ева,Каин,Авел,Сит-сестрите им и техните потомци.Ноевият ковчег и Ной са известни на всеки.Ноевият праведен дом сее спасил от потопа,който Господ дал над непокаялия се предпотопен свят.Библията.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки