Скулптура на Владислав Варненчик пристигна с ТИР във Варна


Скулптура на Владислав Варненчик пристигна с ТИР във Варна
01 Септември 2016, Четвъртък





Прочутият полски скулптор професор Мариан Конечни дари на страната ни отлят от бронз паметник на полско-унгарския крал Владислав III Ягело, загинал като герой на 10 ноември 1444 г. в паметната битка на народите край Варна.

Грижливо опакован и натоварен на ТИР в Полша, бронзовият паметник на владетеля бе успешно транспортиран до морската ни столица, където предстои съвсем скоро да бъде монтиран, съобщиха от Българския културен институт във Варшава.

Интересна е историята на този монумент. Гипсовият му макет прекарва близо 40 години в ателието на изтъкнатия полски скулптор професор Мариан Конечни, който живее и твори в Краков. При гостуване по негова покана през есента на миналата година екипът на Българския културен институт с приятна изненада заварва в двора на ателието на твореца вече отлетия и от бронз крал Ягело.  

Както е известно, Владислав Ягело - крал на Полша и Унгария, предвождал 20-хилядна армия в поход срещу османците в защита на християнството и загива от ръката на еничар като герой едва двадесетгодишен на 10 ноември 1444 година край Варна.
Въпреки многобройните усилия и от българска, и от полска страна през изминалите близо 4 десетилетия, до изпълнението на проекта така и не се стигна - основно по финансови причини.

С времето и самият скулптор се отказва от първоначалната си идея монументът на младия крал Владислав III Варненчик да е с впечатляващата височина от 11 метра и затова сега го е отлял в бронз в едни по-скромни, човешки размери, каквито са и актуалните тенденции в съвременната скулптура.

Решението къде точно ще се издига дарената ни статуя на Владислав Варненчик е в правомощията на Общинския съвет в морската ни столица. Паметникът би могъл евентуално да заеме своето място на територията на едноименния варненски парк-музей, който носи името на именития владетел и пълководец. Именно там се е разиграла известната битка през есента на далечната 1444 г.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Генади Савов
01.09.2016 15:28:13
0
0
Много е писано за похода на краля на Полша,Унгария и Литва-Владислав Ягело,който искал да освободи България от турско робство.През 1444 год.при гр.Варна войските на християните-поляци-само 500 човека,унгарци,чехи-бивши хусити,власи,немци,украински отряди и българи от Подунавието влязли в битка с турците на султан Мурад,които били два пъти повече от християнските войски.Бълг.цар Фружин-Шишман-Асен живеел в гр.Липова в Банат и пратил личен свой отряд бойци-българи за битката с военно българско знаме.Полско-унгарската войска е щяла да победи,но младия крал Владислав не послушал съвета на Янош Хуниади да не напада сам с гвардията карето еничари на султана,защото те са повече на брой от кралските бойци-рицари-гвардейци и умеят да воюват с хитрости.Младият крал от славолюбие нападнал с отряда си еничарският табур,но вместо да плени султана-еничари обградили краля и го свалили от коня му-краля бил посечен от турски еничар.Полската войска отстъпила.Нужен е паметник за този полски крал,който загинал за България.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки