В отговор на вашите въпроси


В отговор на вашите въпроси
31 Август 2016, Сряда


От години страдам от тромбофлебит. Пробвала съм различни мазила, но те помагат само временно. Интересувам се от рецепти от народната медицина, свързани с лечението на този проблем.
Доротея Горанова,
Троян



Дали ще се образуват тромби във вените зависи от състоянието на кръвта. В идеалния случай тя следва да се движи свободно в кръвоносните съдове, но ако се сгъсти прекомерно, придобива консистенция, подобна на извара, и кръвотокът вече не протича нормално, а се забавя.

Това, от своя страна, води до кислороден глад в тъканите и до образуването на тромби. Те могат да блокират вената и да предизвикат тромбоза и в един момент да се откъснат и като куршум да се устремят с кръвния поток към сърцето и белите дробове.

Състоянието на кръвта пък зависи от състоянието на черния дроб. Ако той е здрав, успява да изработи вещества, които не позволяват на кръвта силно да се сгъстява и така не се стига до образуването на тромб. Но при неправилно хранене, злоупотреба с алкохол и лекарства, замърсена околна среда и пр. всички резерви на черния дроб са хвърлени да неутрализират отровите и той не може да изпълнява функциите си. Затова трябва да му се помогне като се ограничат мазнините в храната и към нея се добавят повече зеленчуци. Той бързо оздравява с помощта на отвара от овес и шипки, цвекло и др.

Рецепта 1: Тромбите се разнасят лесно, ако се ядат повече боровинки и вишни. Намачканите плодове се смесват с мед в зависимост от вкусовите предпочитания. Приемането на 1 с.л. на ден ефективно намалява риска от тромбообразуване.

Рецепта 2: Суха кора от дървото калина, събрана рано напролет, се надробява. 5 с.л. от нея се заливат с1/2 л вода и се варят около два часа на тих огън. Прецеденият разтвор се приема преди хранене по 20-30 мл.

Рецепта 3: Смесват се натрошени сухи листа от касис, конски кестен и плодове от трънка в съотношение 1:2:1. Една пълна чаена лъжичка от сместа се залива с чаша вода, съдът се похлупва и се вари на водна баня в продължение на половин час. След това се оставя да престои 10-15 минути. Приема се преди всяко хранене по 70-80 мл от охладената настойка.

Рецепта 4: 10 цвята или плодове от конски кестен се надробяват и се оставят да престоят на тъмно място в 100 мл водка или силна ракия в продължение на 7 дена, като съдът редовно се разклаща. След това настойката се прецежда и от нея се взимат по 30 капки на ден преди ядене.

Рецепта 5: Една бутилка се запълва на 1/3 с набъбнали брезови пъпки. Долива се догоре с водка и се затваря плътно. Оставя се да престои 10 дни, като от време на време се разклаща. С получената настойка се мажат болните места. Тя помага и при умора и дълго незарастващи рани. Брезовите пъпки запазват своите свойства в течение на 2 години, стига да са набрани навреме и добре изсушени.

Рецепта 6 (при тромбоза в долните крайници): Смесват се в равни пропорции живовлек, лайка, жълт кантарион и салвия. 1 с.л. от този микс се залива с чаша вряла вода и се оставя да престои. Преди процедурата кракът трябва да се масажира внимателно с пръсти и да се измие с топла вода и домашен сапун, което ще отвори добре порите на кожата. Настойката се затопля до 37 градуса, в нея се потапя марля, сгъната на 4-6 слоя (в зависимост от възрастта на болния – на колкото повече години е, толкова те са по-малко), изцежда се и с нея се обгръща крайника от коляното до петата. Отгоре се поставя вестник и се превързва с парче плат или се надява дълъг чорап. Държи се 4 часа през деня и по 7-8 часа нощем. Желателно е да се правят по 3 процедури дневно и една през нощта. Между тях трябва да има два часа въздушни бани.

Прилагането на рецептите не изключва консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки