Нека бързо да премахнем синините


Нека бързо да премахнем синините
Ключови думи: синини, хематон, компреси, лед
31 Август 2016, Сряда


Няколко изпитани народни средства, които помагат при хематоми


Когато при травма на меките тъкани се увреждат кръвоносни съдове и кръвта се насъбира под кожата, се появяват синини (хематоми). Всеки гледа бързо да се отърве от тях, особено, когато те са на открити части на тялото – по лицето, ръцете или краката. Ето как лесно може да стане това с помощта на природните средства.

На първо време трябва да се предотврати разпространението на кръвните застои на по-голяма площ. За целта е необходимо да се свият наранените кръвоносни съдове, като се понижи температурата в засегнатите участъци.

Оптималният вариант е върху тях да се постави лед, но това трябва да стане в първите 2-3 минути след удара. За да не се преохладят тъканите, ледът следва да се завие в чиста тъкан.

При липсата на лед може да се използват и други подходящи средства като намокрена в студена вода хавлия; монета, лъжица или друг метален предмет; замразени полуфабрикати или продукти, извадени от хладилната камера – също обвити в някакъв плат; а ако е пострадал крак или ръка, той може да се облее със струя студена вода.

За да изчезне синината максимално бързо, трябва продължителността на въздействието на студеното да е не по-малко от половин час. Ако травмата е в областта на очите, на всеки 10 минути се прави пауза от по 2-3 минути, тъй като кожата в тази зона е много нежна и е противопоказно по-дълго време да е изложена на студено.
С цел по-скоростното възстановяване, от голяма полза са и някои народни средства, изпитани през вековете от нашите баби.

Алое. Взима се лист от растението, което трябва да е поне тригодишно, и по дължината му се прави разрез. Поставя се откъм откритата мека част върху нараненото място и се фиксира с лепенка. Оставя се да престои 15-20 минути. Активните компоненти на алоето бързо възстановяват нарушеното кръвоснабдяване, като успоредно с това хубаво овлажняват кожата.

Зеле. Взима се лист от прясно зеле и се начуква добре с чук за месо. Може също така да се намачка с точилка за тесто. После се налага върху мястото на нараняването.

Ако е нужно да се премахне синина под окото, следва да се изцеди сок от прясно зеле и с него да се напои памучен тампон, който да се постави под веждата. Зелето оказва изразено резорбиращо действие.

Картоф. Суров картоф се настъргва на ситно ренде. Отцежда се сокът и с него се напоява памучен тампон или салфетка. При по-обширни хематоми в областта на синината може да се нанесе картофена кашица, от която не е отделен сокът. Компонентите на картофа проникват в кръвта и способстват за бързата регенерация на повредената тъкан.

Мед. Потъмнялата след удара област може да се намаже с мед. Ефективността на това действие се увеличава, ако в него се добави прясно смлян пчелен прашец в пропорция едно към едно. Такъв компрес спомага за нормализиране на циркулирането на кръвта и затова синината бързо преминава.

Лен. Лененото семе се смила с кафемелачка и се запарва с гореща вода. Изчаква се малко, докато получената маса леко набъбне, след което кашата се нанася върху салфетка, която се поставя върху болното място.

Всяка една от изброените процедури следва да се повтаря през 3-4 часа. Специално за синини под очите най-добър резултат дава комплексният подход, т.е. последователното прилагане на изброените народни средства.

Пристъпването към тях е нужно да се направи до няколко часа след нараняването.

Пълното изчистване на хематомите за няколко дни е възможно в случай че травмата не е е много голяма. При по-мащабни наранявания, които са съпроводени не само с кръвоизливи, но и с обширни отоци, за да изчезнат синините, особено от лицето, ще са нужни не по-малко от 7-10 дни.


В категории: Здраве

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Geri nikol
13.12.2018 22:59:51
0
0
Ohapahame po rakata i pusinq mnogo kak moga da go mahna
1
Geri nikol
13.12.2018 22:59:48
9
7
Ohapahame po rakata i pusinq mnogo kak moga da go mahna
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки