Кисел трън


Кисел трън
31 Август 2016, Сряда

Киселият трън е ценно растение. Зрелите му плодове се употребяват за храна, а сушени и смлени се използват като подправка за месни блюда и супи от варива. С тях може да се багрят тъкани в лимоненожълта багра. От младите му листа пък може да се приготвят салати. В употреба влиза и твърдата му дървесина, а от цветовете пчелите изработват златист и ароматен мед.
Но киселият трън е известен още от древни времена и като лекарствено растение. Всичките му части съдържат алкалоиди, витамин С и Е, органични киселини, минерални соли, а в периода на плодоносенето – и етерични масла.
Настойката от листата му притежава кръвоспиращи и жлъчегонни свойства. Препаратите от него стимулират съкращенията на мускулатурата, предизвикват понижаване на тонуса на жлъчния мехур. Те проявяват и болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Медицината ги използва при лечението на холецистит и дискинезия на жлъчката, както и при някои злокачествени тумори.
В хомеопатията киселият трън се прилага във вид на тинктура от изсушените му кора и корени, накиснати в 60-процентов спирт. Вместо нея рядко се използва съдържащият се в растението алкалоид берберин във вид на прах с млечна захар или разтвор в 90-процентен спирт.
В народната медицина билката се използва и при заболявания на бъбреците, черния дроб, отделителните пътища, а също и като потогонно средство.
Използваеми части: листата и корените. Листата се берат по време на бутонизацията и цъфтежа, а корените – от ранна пролет до образуването на цветните пъпки или през есента след узряването на плодовете.


В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки