Да си спомним за славните граничари


Да си спомним за славните граничари
Български граничари от едно отминало време
31 Август 2016, Сряда




Автор: Вълчо Гакев, с. Чернево, обл. Варна

На 27 август 1946 г. в системата на МВР са създадени новите по структура и задължения Гранични войски на тогавашната Народна република България.

Заради създалата се обстановка след края на Втората световна война и новото разпределение на Балканите, все по-чести стават набезите към нашата страна – и военностратегически, и икономически, и всякакви други.

Налага се да се вземат ответни мерки за сигурността и защитата на нашата граница, тъй като дотогавашната „постова система“ не е в състояние да ги осигури.

Родените през 1927 г. бяха първите щастливци, които сложиха зеления пагон на раменете си. Точно преди 70 години – 27 август 1946 г., те преминаха по жълтите павета с цървули и навои и се отправиха направо към границата по направление.

За тяхното обучение бяха създадени нови и образцови гранични отряди и комендатури в градове и селища в близост до самата граница.

Един от тях бе 16-и граничен отряд, дислоциран в Гоце Делчев, където съм служил преди 48 г.

Не беше лесно през онези години – имаше много нарушения, престрелки, секретни постове, сняг, студ, пек и зной на южната граница.
След една от битките на Рилския мост при Доспат дере, където загинаха Вергил Ваклинов и Дончо Ганев, а ефрейтор Иван Александров бе ранен, станахме „отряд герой“ на Гранични войски.

Там, на този участък – от Али ботуш до Каин чал, има места, където не може да се познае къде е минавала границата. Всичко вече е разрушено – няма кльон, няма ги валовете, няма я бодливата тел, стълбчетата... Всичко, градено с много труд и с много народни пари, беше заличено с едно нареждане.

Сега отново харчим милиони за нещо, което имахме преди!

Макар вече да няма гранична бразда, ние обаче, които сме служили там, ще помним границата, докато сме живи.

Нека поне на датата 27 август да намерим време да запалим по свещ в памет на тези, които са дали живота си, за да опазят родината и граничните й предели. Нека Бог да ги прости! А за нас, живите – каквото Господ отреди!


В категории: История

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
05.09.2016 11:25:25
0
0
TEZI,KOITO NAREDIXA/NEZNAINO PO KAKVI,,MOTIVI,,/DA BADE PREMAXNATA GRANI4NATA OGRADA I
RAZFORMIROVANI,,GRANI4NI VOISKI,,DA BADAT OSADENI OT VOENEN SAD I DA POLU4AT ZASLUZENO
NAKAZANIE!NASHETO PREZRENIE KAM TJAX NE E DOSTATA4NO NAKAZANIE!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки