Вече е факт първият фермерски пазар в Западен Балкан


Вече е факт първият фермерски пазар в Западен Балкан
Голям бе интересът към предлаганото фермерско сирене и други млечни продукти
31 Август 2016, Сряда





В навечерието на Голяма Богородица в разположеното между Вършец и Берковица планинско село Горно Озирово, се проведе първият фермерски пазар в Западен Балкан.

Това е „Стрешер” фест, който събра малки фермери и преработватели от района, които работят изключително с местни суровини.

Събитието е прецедент за Северозападна България, защото за първи път от времето на прехода местните стопани набраха смелост да изложат продукцията си и да я продават директно на потребителите. До този момент във Видин и Монтана са били организирани многократно колоритни форуми с приготвяне на местни ястия, но те имаха етнографски характер.

Това, с което този пазар ще се запомни, е изключителният интерес от страна на хората от региона, които бяха пристигнали от селата и малките градчета да пазаруват и да се забавляват.

Под звуците на Берковската духова музика и песните на местните фолклорни ансамбли народът се втурна да купува мед, фермерско сирене и градински домати.

Мнозина се оказаха страстните почитатели на домашно приготвената лютика и бобена чорба, сервирана със стръкове зелен лук и забъркана лично от майката на основния идеолог на събитието д-р Георги Езекиев.

Това, което трябва да се подчертае, е, че фестът стана факт само благодарение на лични средства и личен труд на организаторите – без съфинансиране нито от Министерство на земеделието и храните, нито от европейски програми. Което, от своя страна, показва, че хората в този край, изправен на ръба на оцеляването си, са осъзнали, че трябва да поемат бизнеса и живота си в свои ръце.

Основният инициатор на събитието е д-р Георги Езекиев, който още миналата година заяви пред медиите, че има намерение да организира представяне на местните ферми, което да се превърне в традиция за района. „Трябва да сложим точка на обезлюдяването, на обезсърчаването в нашите села, защото преди две десетилетки животът тук бумтеше с пълна сила. А този край е и родно място на много будни българи.

Не може за земята и пасищата да получават субсидии хора, които дори не я обработват и нямат животни, а в същото време истинските стопани да бъдат притискани в ъгъла. Трябва да дадем шанс на младите хора, които идват след нас” – категоричен е д-р Езекиев, който е дал 8000 лева за осъществяването на фестивала.

Покрай всичко останало, форумът показа, че малките семейни ферми, както и средните преработватели в Западния Балкан са жизнени. А големият интерес към събитието доказва, че тук може да се развие активен селски туризъм. Затова организаторите са на мнение, че за догодина трябва да има поне една или две къщи за гости в Горно Озирово, които да поемат част от желаещите да преспят в селото. Сега за целта гостите се настаняват в хотели в отдалечения на десетина минути път Вършец.

За следващото издание на „Стрешер” съществува идея да се поканят и фирми, които продават агротехника, която може да е в помощ на малките стопанства.


В категории: Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки